Een sage (mondeling), vrijdag 16 juli 1971

Hoofdtekst

Der wie in dief, dy hie stellen. In hiele bult minsken der achteroan. Sy kommen troch in doarp, dat noch gjin namme hie. "Hokker matte wy pakke?" rôpen dy minsken. "De earste mar!" woarde der weromroppen. Doe krige dat doarp de namme Eastemar.
Doe kommen se yn in oar plak, dat èk noch gjin namme hie. Dêr rôpen se: "Sy ha him samar!" Doe krige dat plak de namme Sumar.
Even letter wienen se al wer yn in plak dat noch gjin namme hie. Dêr rôpen se de minsken ta, dy't oan 'e kant fan 'e wei stienen: "Gryp him! Gryp him!" Doe krige dat plak de namme Geryp.
En doe kommen se nochris yn in plak sûnder namme. Dêr krigen se de dief to pakken. Doe rôpen se "Burg him! Burg him!" En sadwaende krige dat plak de namme Burgum.

Onderwerp

TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen    TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen

Ontstaan van de plaatsnamen Oostermeer, Suameer, Garijp en Bergum.

Corpus Jaarsma, verslag 862, verhaal 6 (Archief Meertens Instituut)