DITEPL0006 - De Spin als Amerikaan verkleed

Een sprookje (), 1979

DE SPIN ALS AMERIKAAN VERKLEED

Heer Spin was getrouwd met Ma Akoeba. Hij werd gezegend met een twaalftal kinderen en moest hard werken om zijn gezin te kunnen onderhouden. Moeder de vrouw die een liefhebster was van pluimvee, held er een hele fokkerij op na. Spin door zorgen teneer gedrukt, stelde alles in het werk om er wat van machtig te worden. Het mocht hem echter niet lukken. Toen bedacht hij de volgende list.
Heer Spin wist, dat zijn echtgenoot bang was voor blanken, voornamelijk voor Amerikanen, die zij voor gevaarlijke mensen hield. Hij deelde haar nu mee, dat een Amerikaanse kapitein 's avonds om 7 uur zou komen souperen, en zei haar dat alles dan klaar moest zijn. Even over zessen ging heer Spin uit wandelen en klokslag 7 kwam hij als Amerikaan verkleed terug.
"Good evening.'
'Navoe kaptin.'
Ma Akoeba maakte een kniebuiging en zond haar dochter naar binnen om het licht aan te steken.
'Nee, ik heb zere ogen.' schreeuwde de kapitein.
De kapitein at naar hartelust en toen hij klaar was zei hij op woeste toon tegen Ma Akoeba: 'Zeg tegen Anansi als hij thuiskomt, dat ik op hem ben blijven wachten, maar dat ik uiteindelijk ben weggegaan, toen hij niet kwam opdagen; morgen kom ik weer en dan hoop ik hem aan te treffen.
Bedank hem vast voor de goede onthaal.'
Ma Akoeba, niet beter wetenende, groette hem vriendelijk, waarna hij vertrok.
Heer Spin ontdeed zich van zijn Amerikaanse kostuum en kwam na een half uur weer thuis. Ma Akoeba, nog niet bekomen van de schrik, deelde ze haar echtgenoot het voorgevallene mede en verzocht hem de volgende dag niet uit te gaan, uit vrees voor de Amerikaan.
'Waarom bang te zijn kind, hij is toch een mens als jij. Je hebt hem toch goed onthaald, hoop ik?'
'Jazeker en hij heeft goed gegeten ook. Er is niets overgebleven dan de beentjes van de gebraden vogels. Hij komt me voor een gulzigaard te zijn.'
'Mens, je kent de wereld niet, anders had je je wel duizendmaal bedacht voordat je zoets zei.'
'Hoe? Ken ik de wereld niet,' antwoordde bits Ma Akoeba, die niet op haar mondje gevallen was.
'Je begrijpt toch wel, dat hij niet zoveel gegeten zou hebben als het hem niet gesmaakt had, dat is juist een aanbeveling voor je, moedertje! Hij is een echte Amerikaan; het spijt me geducht dat ik niet thuis was. Heeft hij niet naar whisky gevraagd?' voegde Spin er bij.
'Nee, maar doe me een genoegen en breng die man niet meer in huis.'
Heer Spin zette de list voort en verscheen elke avond als Amerikaan verkleed, tot hij op een zekere dag met een tamarindezweep werd afgeranseld.
Anansi, die geen pijn kon verdragen, schreeuwde het uit en riep: 'Ma Akoeba, sla me niet, ik ben immers maar Anansi, je echtgenoot.'
Ma Akoeba geloofde hem niet en sloeg maar door. Als iemand het toneel gezien had zou hij medelijden gehad hebben met heer Spin. Hij kreeg een zo harde zweepslag over het middenlijf, dat hij haast in tweeën gesneden werd. Van dit ogenblik moest de spin met een in tweeën gekloofd lichaam lopen.

Beschrijving

Heer Spin was getrouwd met Ma Akoeba en had twaalf kinderen. Hij probeerde zo goed mogelijk voor hen te zorgen, maar op een dag werden de zorgen te veel en hij bedacht een list. Ma Akoeba was bang van Amerikanen en daarom vertelde hij dat er 's avonds een Amerikaanse kapitein op bezoek zou komen, maar dat was uiteraard Spin verkleed. Hij herhaalde de list een aantal keer, tot Ma Akoeba er genoeg van had en zij ranselde hem af met een tamarindezweep. Toen hij riep dat hij Anansi was, geloofde Ma Akoeba hem niet, en zij bleef slaan tot hij zo'n harde zweepslag kreeg dat hij haast in tweeën gesneden werd. Dit verklaart waarom de spin een in tweeën gekloofd lichaam heeft.

Bron

Ronhaar-Rozema, Hanneke. "Enkele Anansi-tori's". Neerlands Volksleven: Anansi-tori's. nr. 1/2. 29e jrg. (1979), 288-294

Anansi    Anansi

Ma Akoeba    Ma Akoeba