Een sage (brief), 1881 - 1900

Hoofdtekst

Toen ik een 50 jaar geleden een kind was, vertelde mij een man, dat hij op de Karnemelksbrug te Leiden door een zwarten kardoes* met vurige oogen achtervolgd werd, die telkens "Piet, Piet" riep, "Piet, ik kom je halen!", meê naar zijn huis ging in een steegje op het Levendaal, tegenover hem bij het vuur ging zitten en eindelijk met vreeselijk janken verdween, toen hij met veel angst God zei.
(*doeshond)

Onderwerp

SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).    SINSAG 0333 - Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).

Beschrijving

Zwarte hond met vurige ogen achtervolgt man tot bij zijn huis, en verdwijnt jankend als de man de naam van God noemt.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

eind 19e eeuw
De respondent eindigt met: "Ik weet niet of mijn verhalen aan uwe bedoeling voldoen, 't zijn herinneringen aan lang vervlogen jaren, na 't lezen van 't Nieuws van de Dag op een regen middag opgehaald door een 60-jarige 'Bordigher'?"
[vgl. SPORDS06 (2e deel)]
Spuktier erschreckt Wanderer (und begleitet ihn).