CBOEK246 - 't Huis met de Hoofden

Een sage (brief), (foutieve datum)

't Huis met de Hoofden
De legende van "'t Huis met de Hoofden" te Amsterdam - ik meen op de Prinsengracht bij de Westermarkt - vroeger bewoond door den ouden Heer Roos, makelaar in schilderijen, schoonvader, voor zoover ik meen te weten, van Ds. Laurillard.
(Een meidenverhaal uit mijn jeugd.)

De menschen waren uit en de meid alleen tehuis. Ze hoorde een gekrabbel aan de voordeur en ging bedaard een bijl halen en zien wat er te doen was. Toen ze bij de deur kwam, zag ze, dat de roovers al een groot gat onder in de deur hadden gemaakt en dat één daar zijn hoofd doorstak om er verder in te kruipen. Ze hakte hem met de bijl gauw het hoofd af en sleepte hem toen naar binnen, terwijl ze fluisterde: "Kom maar" en zoo hakte zij ze alle zeven het hoofd af! (U zult daar wel van gehoord hebben of u kunt er naar omhooren, misschien is de legende wel aan de familie Roos, die omtrent 1854 of 56 daar woonde, meen ik, bekend.)

Onderwerp

AT 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers    AT 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers

ATU 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers.    ATU 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers.

Beschrijving

Toen de meid in het "Huis met de Hoofden" te Amsterdam eens alleen thuis was, hoorde ze geluid bij de voordeur, haalt een bijl, ziet een rover zijn hoofd naar binnen steken en hakt het af, trekt de romp door en zegt: "Kom maar!" tegen de volgende. Zo hakt ze er 7 het hoofd af.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers