CBOEK279 - Van de zeven aapjes

Een sprookje (brief), donderdag 03 maart 1892

Van de zeven aapjes
Er was eens een moeder, die had een eigen en een stiefdochtertje. Haar eigen dochter was heel boos en de andere heel goed. Nu moest de goede eens water halen uit de put. Toen zij daar aankwam, zat een oud vrouwtje op de rand en vroeg om wat te drinken.
Bertha gaf haar dit heel vriendelijk en de oude vrouw zei: "Gij zijt een goed kind. Ik ben een toovergodin. Als gij nu thuis komt en gij spreekt, zullen er bij ieder woord robijnen, paarlen en edelsteenen uit uw mond komen," en meteen was de toovergodin verdwenen.
Toen zij thuis kwam, was de moeder kwaad, omdat ze niet dadelijk teruggekomen was. Nu vertelde Bertha van de oude vrouw en bij ieder woord kwamen er diamanten en paarlen uit haar mond.
Den anderen dag zei de moeder tegen de booze Anna: "Nu moet jij eens water halen," dan kon zij ook van die kostbaarheden krijgen, maar Anna, die nooit geen water haalde, ging knorrig heen, maar bij de put zat nu een deftige dame, die zeide: "Meisje, geef me eens wat te drinken."
Anna, die niet dacht dat het dezelfde toovergodin was, zei heel boos: "Als je drinken wil, krijg het zelf."
"Foei, wat zijt gij een boos meisje," zei de toovergodin, "er zullen bij ieder woord, dat gij spreekt, padden, wormen en allerlei ongedierte uit uw mond komen."
Toen zij thuis kwam, zei de moeder: "Nu, spreek eens, dan komen die schatten."
Maar Anna was kwaad en sprak weinig, maar toen kwamen er allerlei leelijke dieren uit haar mond.
Toen wierp de moeder de schuld op Bertha en joeg haar weg het bosch in. De arme Bertha verdwaalde en toen het donker werd, zag ze een licht van een huisje. De deur was los; zij riep, er was niemand in. Op de tafel stonden vuile borden en overgeschoten eten. Zij had honger, daar at ze van. Toen ruimde zij alles netjes op.
Er waren zeven bedden; die maakte zij op, en ging het hele huisje schoonmaken. Toen kookte zij soep voor den anderen dag en toen was ze moe en ging op een zoldertje slapen.
Een tijd daarna kwamen de zeven aapjes thuis en die zeiden: "O, wat is het hier alles netjes!" en "Wat is mijn soepje lekker!" en "Wat is mijn bedje zacht!"
Toen gingen zij slapen en toen ging Bertha weg.
Den anderen dag werden de zeven aapjes wakker en zagen niemand, die hun boel zoo opgeknapt had, maar ze zeiden: "Wie dat gedaan heeft is zeker een goed meisje en is waard om met den prins te trouwen."
Bertha was van vermoeidheid in 't bosch in slaap gevallen. De toovergodin raakte haar aan en ze werd een prachtig schoon meisje. De prins, die in het bosch aan 't jagen was, zag haar en werd dadelijk verliefd.
Zij werd wakker en hij vroeg, of zij mee naar het hof ging om hem te trouwen. De koning en de koningin vonden het goed. Zij trouwden en leefden heel gelukkig.

ATU 0709 - Snow White.    ATU 0709 - Snow White.

AT 0480 - The Spinning Woman by the Spring. The Kind and Unkind Girls    AT 0480 - The Spinning Woman by the Spring. The Kind and Unkind Girls

ATU 0480 - The Kind and the Unkind Girls    ATU 0480 - The Kind and the Unkind Girls

AT 0403 - The Black and the White Bride    AT 0403 - The Black and the White Bride

ATU 0403 - The Black and the White Bride.    ATU 0403 - The Black and the White Bride.

Beschrijving

Een vrouw stuurt haar goede stiefdochter naar de put en deze geeft water aan de daar zittende vrouw, een tovergodin, die wenst, dat bij ieder woord parels en edelstenen uit haar mond vallen. Als de moeder dat ziet, wil ze dat ook voor haar eigen boze dochter, maar deze weigert de vrouw te drinken te geven en deze wenst dat bij ieder woord padden en ongedierte uit haar mond komen. Daarop wordt de goede stiefdochter verjaagd en komt in het donker in het bos bij een huisje, waar ze van het overgebleven eten eet en de boel opruimt. Dan gaat ze op zolder liggen slapen. De zeven aapjes, die er wonen, komen thuis en zijn tevreden, wensen, dat ze met een prins zal trouwen. De tovergodin wenst haar schoon, de prins vindt haar in het bos en wil met haar trouwen.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

3 maart 1892
Zie onder Beeld de cast van kinderen van een school uit Dalfsen, die ca. 1908-1910 een toneelstuk opvoerde van Sneeuwwitje (Collectie Goutbeek, Dalfsen). 2e rij, 2e van links juff. G.H. Loman; met snor zus van Kuik; kabouter onderste rij rechts onder: Nolda Scheen. Vgl. R.A. Koman: Dalfser Muggen, Bedum 2006, p. 117.

Bertha    Bertha

Anna    Anna