Een mop (brief), 1881 - 1900

Hoofdtekst

Bij een freule moest iederen morgen vroeg de huisknecht een bouquet op het nachttafeltje komen zetten. Dat was natuurlijk de aanleiding voor iets anders.
Toen nu de huisknecht ging trouwen, zei hij tegen de palfrenier: "Nou moest jij dat karweitje maar overnemen." De palfrenier had daar niets tegen. Natuurlijk was de freule niet gewaarschuwd. Toen de palfrenier den eersten keer de bouquet had neergezet en daarop in bed was gekropen en deed wat er verder te doen viel, kon hij onder het werk niet nalaten de freule een zoen te geven. Toen voelde de freule een snor en de huisknecht had geen snor. Toen keek ze hem goed aan en zag de palfrenier. Die was dus ontdekt en hij vroeg: "Uithalen, freule?" "Nee, doorrijden, Jan!" En zoo deed hij het werk tot het einde.

Palfrenier neemt de taak over van de huisknecht tot genoegen van de freule.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)