BOEKV024 - Van het gevonden geld.

Een sprookje (tijdschriftartikel), 1881 - 1900

Van het gevonden geld.

Dichte bij Kaampen, in 'n klein dorpien, woenden 'n man en 'n vrouwe mit 'n stok of wat kienders, dee mit visschen, weven en wild strikken heur kost verdienden. Eenmaol op 'n aovend, doe de man uutgonk om nog ies even naor zien zalmfoeke en vossevalle te kieken, vund hij op de weg 'n groote zak mit geld. In plaes dat hij nou naor de valle en foeke keek, gonk hij weer naor huus toe om zien Greete ies braof bliede te maeken; maor doe hij dichte bij huus kwamp, bedocht hij hom weer en zee in hom zelles: "à'k mien wief dat zegge, dan hè'k kaans, dat morgen alleman 't wet." Hij keerde weeromme en zette de zak mit geld achter 'n dikke boome neer en gonk doe naor de vossevalle en de foeke; in de eene zat 'n vos en in de andere 'n zalm. Hij sleug ze allebeide dood en stopte de vos in de foeke en de zalm in de valle, en doe gonk hij weer naor zien Greete toe, dee drok zat te weven.
"Och, Greete," reup hij, "gaot toch ies gaauw mit. 't Is zoo duuster: ik bin al heelemaol verdwaeld 'ewest."
Greete bedocht heur neet lange en gonk mit Peter. Op heur weg mossen ze net het gemeentehuus veurbij, waor nog laete 't locht op was, omdat de bedienden de boel schoone maekten.
"Heerenkies, Peter," zee Greete, "daor is jao nog locht op in 't raodhuus, en dat zoo laete in d'aovend."
"Jao," zee Peter, "'t is nou net de nacht dat de diender mit de duvel ofrekent."
"Fuj, Peter, is dat waor?"
"Zeker," zee Peter, "weet ie dan nog neet, dat de diender eenmaol in 't jaor mit de duvel ofrekent?"
"Waorlik neet," zee Greete.
Eindelik kwammen ze bij de foeke; daor vunnen ze 'n vos in, en in de vossevalle zat 'n dikke zalm. Doe gongen ze weer naor huus toe; maor onderweg zee Peter: "Het regent zoo, Greete, wij gaon hier even onder disse boome schoelen." En mit dat ze daor gongen zitten vund Greete de groote zak mit geld.
"Nou, Greete," zee Peter, "nou maor gaauw naor huus toe, dat gien minsche 'et gewaer wordt en ook aan gien minsche er wat van zeggen!"
"Nee, verdijt neet," zee Greete.
Maor 't duurde neet lange of Greete mos 'et toch ies even aan heur buurvrouw Trientien vertellen; dee zol dat toch aan gien minsche weer zeggen. Maor Trientien vertelde 'et aan Marijgien, en Marijgien aan Jantien: en doe wust gaauw 'et heele dorp dat Peter en Greete geld 'evunnen hadden. 'Et duurde dan ook neet lange of Peter en Greete mossen op 't raodhuus koemen om 'et geld weeromme te geven.
"Wij hebben gien geld 'evunnen," zee Peter.
"Maor," zee de borgemeister, "oen vrouwe zeg 'et toch!"
"Jao, borgemeister," zee Peter, "mien vrouwe prat zoo veule; dee is soms neet goed bij 't heufd."
"Wel drommels nog toe! wò'j mij nou veur gek verklaoren?" reep Greete; "ik weet nog wel precies wanneer 't gebeurd is: 't Was in de nacht doe de diender mit de duvel ofrekende en doe we in de foeke 'n vos vungen en in de vossevalle 'n zalm."
"Nou, borgemeister, wat zeg iej daorvan?" zee Peter.
"'k Heur 'et al," zee de borgemeister, "gaot maor naor huus toe."

Onderwerp

AT 1381 - The Talkative Wife and the Discovered Treasure    AT 1381 - The Talkative Wife and the Discovered Treasure

ATU 1381 - The Talkative Wife and the Discovered Treasure.    ATU 1381 - The Talkative Wife and the Discovered Treasure.

Beschrijving

Een man vindt een grote zak geld, maar vreest dat zijn vrouw het verklappen zal, stopt een vos in zijn fuik en een vis in de vosseval, gaat naar Greet en neemt haar mee, Bij het stadhuis zegt hij, dat dit de avond is, dat de diender mett de duivel afrekent. Dan halen ze de vos uit de fuik en de zalm uit de val en Greet vindt dan 'bij toeval' de zak met geld. Uiteraard verklapt ze het en moeten ze bij de burgemeester komen. Daar zegt Peter, dat zijn vrouw soms niet goed bij haar hoofd is, waarop zij zegt nog precies te weten wanneer ze dat geld vonden: in de nacht, dat de diender met de duivel afrekent en ze een vos in de fuik en een zalm in de val vonden, Daarop stuurt de burgemeester hen weg.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 14 (1902), pp. 115-117 N°18

eind 19e eeuw