BOEKV104 - Van Broertje.

Een sprookje (tijdschriftartikel), donderdag 02 april 1903

Van Broertje.

Eens moesten de meid en de knecht op een boerderij op de kinderen passen, terwijl de baas en de vrouw uit waren. Dat begon hun te vervelen en ze dachten: we kunnen best zelf ook een poosje uitgaan; er zal in dien tusschentijd wel geen ongeluk gebeuren. Ze zeiden dus tegen de kinderen: "Je magt vooral niemand binnenlaten, of hij moet zeggen: ik ben het." Dat beloofden ze.
Maar pas waren de meid en de knecht weg, of er kwamen twee roovers. Die klopten aan. De kinderen deden natuurlijk niet open. Maar toen ze zeiden: "Ik ben het," werden ze binnengelaten.
"Ben-jullie alleen thuis?" vroegen de roovers. "Ja," zeiden ze, "alleen broertje is er nog. Vader, moeder, de meid en de knecht zijn uit." "Zoo," zeiden de roovers, "breng ons dan bij broertje." De kleinen deden een deur open en toen kwam er een groote bulhond te voorschijn, die Broertje heette, en die heeft ze verscheurd.

AT 0957 - The Bear Chases the Robbers    AT 0957 - The Bear Chases the Robbers

ATU 1161 - The Bear Trainer and his Bear.    ATU 1161 - The Bear Trainer and his Bear.

Beschrijving

Als de baas en zijn vrouw uit zijn, moeten de knecht en de meid op de kinderen passen. Ook de knecht en de meid gaan even weg; de kinderen mogen voor niemand open doen, behalve voor de knecht als hij zegt "ik ben het". Er komen twee rovers, en de kinderen doen open als er "ik ben het" gezegd is. De rovers informeren of de kinderen alleen thuis zijn. Zij beamen dat: iedereen is weg. Alleen zij zijn thuis en broertje. De kinderen moeten de rovers naar broertje brengen. Er wordt een deur open gedaan, waaruit een grote hond springt die Broertje heet, en die de rovers verscheurt.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 18 (1906), p. 26 N°78

Motief

K335.1.9 - Robbers coming to steal from stable frightened away by bear staying the night there with his keeper.    K335.1.9 - Robbers coming to steal from stable frightened away by bear staying the night there with his keeper.

Verteller is een Uitdamse roeier.
The Bear Chases the Robbers