BOEKV163 - Van menschen die de zwarte kunst verstonden. F.

Een sage (tijdschriftartikel), 1901

Van menschen die de zwarte kunst verstonden. F.

De heer V. op de Koog verstond de zwarte kunst. Toen Ds. W. bij hem ten eten was (hij was zooals dat vroeger vaak gebeurde op de grauwe erwten verzocht), zaten in een minimum van tijd diens broek, jas en vestjeszakken vol grauwe erwten.
Een ander maal heeft hij, toen er een gast bij hem was, grauwe erwten in spinnen veranderd. De heele schotel was vol leven.
Bij denzelfden heer kwam een jood met appelen. "Wat kosten ze?" vroeg hij. "In dien mand een cent en die andere twee cent." "Een cent en twee cent, twee cent en een cent, een cent, twee centen," zei hij toen, telkens naar de manden wijzende, net zoolang tot alles door elkaar lag.

SINSAG 0750 - Andere Zauberei.    SINSAG 0750 - Andere Zauberei.

Beschrijving

Een tovenaar beheerst de zwarte kunst. De dominee is uitgenodigd om erwten bij hem te komen eten. De tovenaar tovert alle zakken van de dominee vol met erwten. Bij een andere gast tovert hij de grauwe erwten om in spinnen.
Een jood verkoopt appels uit twee manden. Een tovenaar vraagt hem naar de prijs. De appels in de ene mand kosten een cent, de appels in de andere mand twee cent. Vervolgens tovert de tovenaar alle appels door elkaar.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 19 (1907-1908), p. 234 N°121F

1901
[Informant uit Koog aan de Zaan]
vgl. CBAK0193 & CBAK0194
Andere Zauberei (Erbsen in die Tasche gezaubert & Graue Erbsen in Spinnen verwandelt & Äpfel verschiedener Art durcheinander gezaubert)

Heer V. [Wietse Veldhuis]    Heer V. [Wietse Veldhuis]

Ds. W. [Windgetter]    Ds. W. [Windgetter]