BOEKV201 - VAN DRIE WENSCHEN.

Een sprookje (), 1656

VAN DRIE WENSCHEN
Een paar jong Getroude, die geern door de werelt wilden, met daar weinig voor te doen, baden altyd datse drie wenschen mogte hebben; so gebeurde het op een tyd, dat de vrouwe in de Kerke sat, en met lusten zijnde zeide: "Och, ik wilde wel dat ik een Koevoet hadde!" en terstont quam daar een Koevoet die wel gestooft was: Die vrouwe wert daar van so verblyt, datse daar niet van en at, en t'huis zijnde by haar man zeidese: "Ik hebbe om een Koevoet gebede, die is terstont gekomen en ik twyffel niet, of die ander twee wenschen sulle wy mee wel krygen."
De man dit horende zeide: "Hebje anders niet gewenst? Ik wilde, dat u de Koevoet in 't lyf was," en terstont voer die haar in 't lyf, en doe warense seer verlegen en zeide: "Och! wy wilde wel dat de Koevoet weder uit 't lyf was, wy souden ons leven om geene Wenschen meer wensche," en terstont voer de Koevoet weder uit haar Lyf en waren same verblyt, dus was al haar wenschen om een Koevoet te doen, daarse niet als verdriet af en hadden.

ATU 0750A - The Three Wishes    ATU 0750A - The Three Wishes

Beschrijving

Een pasgetrouwd stel bidt voortdurend om drie wensen en op een dag wenst de vrouw een koevoet en heeft die ook. Ze laat hem haar man zien, die - boos dat dat is wat ze wenste - haar de koevoet in het lijf wenst, zodat de derde wens nodig is om de koevoet (een gestoofde koeiepoot) weer eruit te wensen.

Bron

G.J. Boekenoogen 'Nederlandsche sprookjes uit de XVIIde en het begin der XVIIIde eeuw' in: Volkskunde 20 (1909), 197-198 N°8

J2071 - Three foolish wishes.    J2071 - Three foolish wishes.

J2075 - The transferred wish.    J2075 - The transferred wish.

1656 & 1778
Uit: De Geest van Jan Tamboer, ofte Uitgeleesene stoffe, voor Klugtlievende Jonkheid (Amsterdam, Erve vander Putte en B. Boekhout, a° 1778), blz. 133 vlg. De oudste druk van dit kluchtboek, waarvan melding gemaakt wordt, is van 1656.
The Wishes
Opgetekend door G.J. Boekenoogen