Een mop (kluchtboek), 1554

Die .LXXXVIII. cluchte.

Wy lesen van eenen ROOMSCHEN coninck die met yeghelijcken reet ende was ieghelijcken ghemeyn ende oock den kinderen op der straten. Op eenen tijt seyde eens een ridder tot hem: 'Gy maect u selven te niet ende dat men u veracht. Waerom syt gy met ieghelijcken so vriendelijcken?' Die coninc sprack: 'Ic woude gheerne met ieghelijcken syn ghelijck ick ooc woude dat een keyser met mi syn soude, waer 't dat ick ware ghelijck sy syn.'

Beschrijving

Er was eens een koning van ROME die zich op straat temidden van zijn mensen heel informeel gedroeg. Op een dag zei een ridder tot hem dat hij zich zo verlaagde en dat hem verachting ten deel zou vallen. Waarom bent u eigenlijk zo vriendelijk? De koning zei: Ik wil met de mensen omgaan zoals ik zou willen dat de keizer met mij zou omgaan als ik een van hen was.

Bron

H. Pleij, J. van Grinsven, D. Schouten & F. van Thijn: Een Nyeuwe Clucht Boeck. Een zestiende-eeuwse anekdotenverzameling. Muiderberg 1983.

Bron: Pauli, Schimpf und Ernst 166.

Rome    Rome