VVUNL203 - Heks kwelt kind door middel van snee in pop

Een sage (mondeling), (foutieve datum)

Heks kwelt kind door middel van snee in pop

Bij ons thuis deed het kleinste kind niets dan wenen en toch had het geen koorts en ook kon je nergens een wonde bespeuren. Ons vader dacht dat het door Marie van het Zwevelke kwam, want die had de kleine over het hoofd gestreeld. En toen ze weer thuiskwam, liet Marie een pop zien die achter in de rug een snee vertoonde. Ons vader zei toen dat ie dat poppeke wel wilde hebben voor de kleine, maar Marie gaf het niet graag af. Toen ons vader bleef aanhouden, gaf ze het hem toch. Ons vader heeft het toen in het vuur gegooid en toen hield de kleine ook op met wenen en zo wisten we dat Marie een echte heks was.

Onderwerp

SINSAG 0531 - Peinhexe quält einen Menschen mit einer Puppe, in welche sie Nadeln steckt.    SINSAG 0531 - Peinhexe quält einen Menschen mit einer Puppe, in welche sie Nadeln steckt.

Beschrijving

Het kind huilt zonder reden, maar is gestreeld door Marie, die de vader een poppeke laat zien met een snee in de rug. De vader wil het hebben, krijgt het na lang zeuren, gooit het in het vuur en het kind houdt op met schreien.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utr./Antw.1981, 93 N°4.27

Commentaar

Thomas Daniëls, Onderzoek naar de sagenmotieven in Budel, Maarheze, etc., Leuven (KU), sept. 1965, N°328
Peinhexe quält einen Menschen mit einer Puppe, in welche sie Nadeln steckt.

Marie van het Zwevelke    Marie van het Zwevelke