Een sage (mondeling), maandag 12 maart 1973

Hoofdtekst

Wy woenen as feinten ris in kear nei Tsjibbe Gratema to hôfkesjongen. It wie in greate lange keardel dy't wenne to Feanwâldsterwal. Hy wie oan 'e deune kant. Wylst wy noch by elkoar stienen kaem Jehannes tsyske der oan. Hy sei: "Hwat mat der gebeure?" "Wy sille hwat apels ophelje", seinen we.
"By Tsjibbe?" sei er.
"Dat wie 't doel", seinen wy.
Hy sei: "Dan matte jim noch even wachtsje. Strak komt hjir de bargewein, dan wurde der bargen ynladen. Yn de tiid as dàt gebeurt, matte jimme jim slach slaen. Ik pas wol op.
Doe't de bargewein op it hiem stie en de bargen ynladen woarden sieten wy yn 'e beammen. Mar dat seach Tsjibbe Gratema. Hy soe nei ús ta, mar doe bigounen de bargen ynienen ôfgryslik to razen. Doe moest Tsjibbe wol nei de bargen ta en kaem er net by ús.
Wy koenen ús bêst dwaen en laedden de bûsen fol apels, wylst raesden de bargen troch.
Doe't wy genôch hienen gongen wy nei de dyk ta. Dêr stie Jehannes.
"Ik ha myn bêst wol dien, net?," sei er, "ik ha de bargen goed raze litten."

Beschrijving

Een groep jongens ging appels stelen in de boomgaard van Tsjibbe Gratema. Jehannes zou ze daarbij helpen. De varkens werden op dat moment in de wagen geladen. Tsjibbe zag de jongens in de bomen zitten, maar ging niet naar ze toe omdat de varkens vreselijk begonnen te schreeuwen: dit had Jehannes veroorzaakt.

Andere Hexenkünste

Tsjibbe Gratema    Tsjibbe Gratema