Een sage (mondeling), (foutieve datum)

Hoofdtekst

Doe't ik noch yn 'e hûs wie hat der ris ien fan uzes siik west. Dat wie noch in lyts jonkje. Mem gong der mei nei Frânse Hinke ta, dy wenne yn 'e Rottefalle. Dat wie in duvelbanster. Hja joech mem in drankje mei. Hja sei: "Nou matte jo ûnderweis goed oppasse, hwant de tsjoenster komt jo tomjitte; dy wol tsjin 'e drank oanrame." Underweis hie der in kat west dy't om mem hinneroan, mar mem hâldde him op in ofstân. Dy kat, dat wie de tsjoenster. Dat wie âlde Jel.
Hja hie in krâns yn 't kessen tsjoend, dêr't it bern mei de holle op lei.
Ien seach âlde Jel ris mei har dochter sweven boppe de mist op in moarn bitiid. Doe wienen se togearre oan 't fleanen. Jel hat wol faker bern bitsjoend.

TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner    TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner

Beschrijving

Vrouw heeft een ziek kind dat betoverd is. Ze gaat naar een vrouwelijke wonderdokter toe en die geeft haar een wonderdrank mee. De moeder wordt ook gewaarschuwd dat ze op moet passen want op haar thuisreis zal ze de tovenares tegen komen. Onderweg komt de vrouw deze inderdaad tegen, in de vorm van een kat. Over de tovenares wordt ook verteld dat ze wel meer kinderen betoverd had en dat ze vliegen kon.

Corpus Jaarsma, verslag 1059, verhaal 9 (archief Meertens Instituut)

In het verhaal zit ook het volksverhaaltype Sinsag 0512 (Hexe fährt durch die Luft) vervlochten.