DVTEX703 - DE DORDTSCHE SCHAPEKOPPEN

DE DORDTSCHE SCHAPEKOPPEN
Voor den invoer van schapen in Dordrecht moest accijns betaald worden; natuurlijk trachtte men die te ontduiken.
Eem burger, die een schaap buiten de stad had gekocht, kleedde het in jongenskleeren, en zette het een pet op en bracht het dier, toen het begon te schemeren, in de stad.
Zijn zoon en hij hielden elk een arm vast van "broertje". De poortwachter maakte echter een praatje met hen: "het jongetje is veel te moe: maar het is ook zoo dik."
"Mè, mè," riep het jongetje opeens.
En zoo kwam het bedrog uit.
Sindsdien heeten de Dordtenaren Schapekoppen.
Volgens een andere lezing kleeden twee boeren een schaap als stadsjuffer aan en wandelden er zoo mee door de poort, maar de juffer verraadde zich door haar stem en werd in beslag genomen.
(J.R.W. Sinninghe: Hollandsch Sagenboek. Legenden en sagen uit Noord- en Zuid-Holland. 's-Gravenhage 1943, p.336-337.)

AT 1525H* - The Theft of Sheep    AT 1525H* - The Theft of Sheep

ATU 1525M - The Sheep in the Cradle    ATU 1525M - The Sheep in the Cradle

Beschrijving

Een vader en een zoon verkleden een schaap in jongenskleren om hem zo de stad in te kunnen smokkelen en geen belasting te hoeven betalen. Ze worden betrapt omdat het schaap blaat. Sindsdien heten de Dordrechters Schapekoppen.

The Theft of Sheep

Schapekoppen    Schapekoppen