ZEEUW196 - De duivel en de menschen.

Een sage (boek), 1846 - 1855

De duivel en de menschen.

Vroeger zaagde men met een scherp blad zonder tanden. En dat was geen makkelijk werk. Zoo waren er eens twee menschen mee bezig, en omdat je d'r gauw moe van werd, gingen ze even binnenshuis om wat te drinken. Dat had de duivel gezien en hij wilde ze eens leelijk te pakken nemen. Weet je wat hij deed? Hij kerfde het zaagblad van onder tot boven vol tanden.
Toen de zagers terug waren, stonden ze eerst vreemd te kijken, maar toen begonnen ze te zagen... nou en toen merkten ze wel wat ze gewonnen hadden. En de duivel aan het sakkeren, want hij had de menschen geholpen, tegen zijn wil.

[Zoo noodig laat Joosje Pik zich ook van zijn beste zijde kennen; dan is hij een schoone jonkvrouw en huwt met Boudewijn IX, graaf van Vlaanderen, en met den Waalschen ridder Ameil de Lephy — of een slanke jonge man, en ontmoet Mariken van Nimweghen.
Ook voert hij wel menschen ten dans, meestal vrouwen:
"Tempter 'et wijf
Si en es soe vast niet als de man
Van wederstane."
raadt een der duiveltjes aan Lucifer.]

Onderwerp

AT 1156* - Teufel macht Zacken an das Sägeblatt, meint dadurch den Menschen zu schaden    AT 1156* - Teufel macht Zacken an das Sägeblatt, meint dadurch den Menschen zu schaden

Beschrijving

Terwijl de zagers binnen even wat gaan drinken, komt de duivel en maakt allemaal tanden in de tevoren gladde zaag; de zagers kijken vreemd op, maar het zagen blijkt beter te gaan en de duivel kijkt op z'n neus.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 169

Teufel macht Zacken an das Sägeblatt, meint dadurch den Menschen zu schaden