CBOEK483 - vertelling

Een sprookje (almanak), maandag 27 november 1893

vertelling

Keutje wou niet naar school toe gaan, of ze moest gedragen worden, van een meisje hupsch en fijn, in de lichte maneschijn.
Toen gingen ze naar de honden. "Honden, wilt ge Keutje bijten? Keutje wil niet naar school toe gaan, of ze moest gedragen worden, van een meisje hupsch en fijn, in de lichte maneschijn".
De honden zeiden: "Neen." Toen gingen ze naar de stokken. "Stokken, wilt ge honden slaan? De honden willen niet Keutje bijten en Keutje wil niet naar school toe gaan, of ze moest gedragen worden, van een meisje hupsch en fijn, in de lichte maneschijn."
Maar de stokken zeiden ook: "Neen." Toen gingen ze naar het vuur. "Vuur, wil je stokken branden? Stokken willen niet honden slaan, de honden willen niet Keutje bijten en Keutje wil niet naar school toe gaan, of ze moest gedragen worden, van een meisje hupsch en fijn, in de lichte maneschijn."
[Maar het vuur zei: "Neen." Toen gingen ze naar 't water.] "Water, wil je vuur blusschen? Vuur wil geen stokken branden, stokken willen niet honden slaan, de honden willen niet Keutje bijten en Keutje wil niet naar school toe gaan, of ze moest gedragen worden, van een meisje hupsch en fijn, in de lichte maneschijn."
[Maar het water zei: "Neen."] Toen gingen ze naar de bonte koe. "Koetje, wil je water drinken? Water wil geen vuur blusschen, vuur wil geen stokken branden, stokken willen niet honden slaan, de honden willen niet Keutje bijten en Keutje wil niet naar school toe gaan, of ze moest gedragen worden, van een meisje hupsch en fijn, in de lichte maneschijn."
Maar de koe wilde het water niet drinken. [Toen gingen ze naar de slager toe.] "Slager, wil je de koe slachten? Koetje wil geen water drinken, water wil geen vuur blusschen, vuur wil geen stokken branden, stokken willen niet honden slaan, de honden willen niet Keutje bijten en Keutje wil niet naar school toe gaan, of ze moest gedragen worden, van een meisje hupsch en fijn, in de lichte maneschijn."
En de slager zei: "Ja!"
Toen ging echter de koe het water drinken, het water ging het vuur blusschen, het vuur ging de stokken branden, de stokken gingen de honden slaan, de honden gingen Keutje bijten en Keutje wilde nu wel naar school toe gaan zonder gedragen te worden van een meisje hupsch en fijn in de lichte maneschijn.

AT 2030J - A Disobedient Boy    AT 2030J - A Disobedient Boy

ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.    ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.

SINAT 2015 - Das Schwein, das nicht nach Hause will    SINAT 2015 - Das Schwein, das nicht nach Hause will

Beschrijving

Keutje wil niet naar school gaan. De honden wordt gevraagd het te bijten, de stok de hond te slaan, het vuur de stok te branden, het water het vuur te doven, de koe het water te drinken, de slager de koe te doden.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

A Disobedient Boy