Hoofdtekst

Gillis hadde ecn schoon paerdt in 't oog, maer anders luy als een hond. Michiel die het hem afkocht, vroeg of het geen fouten hadde? R. 'Sonderling niet als dat het bang is voor twee sporen.' R. 'Tut, tut, dat is niet.' Hij ree daermede ongespoort nae buyten, maer hij moest wel haest weer binnen komen omdat hij sijn hond met geen geweldt kost voort krijgen. Hij terstond na Gillis. 'Dat de duyvel u en uw paerdt te saemen hael, ick wil daer eens uytrijden daer etc.' R. 'Waertoe al dit kijven, hebbe ik u niet geseyt dat het paerd voor twee spooren bang was?' R. 'Ik hebber geen aen gehadt' R. 'Sus toch, het beest is alleenig, sey ick, verschrickt voor twee spooren, te weeten voor de spoor daer 't mee doet loopen en voor het spoor daer het moet in loopen.'

AT 1631 - Horse which will not Go over Trees    AT 1631 - Horse which will not Go over Trees

ATU 1631 - Horse that Will Not Go over Trees.    ATU 1631 - Horse that Will Not Go over Trees.

Beschrijving

Michiel kocht een paard van Gillis. Die had gezegd dat er niets mee mis was, behalve dat het bang was voor twee sporen. Michiel reed er dus zonder sporen mee naar buiten. Hij kon het dier echter met geen geweld vooruit krijgen. Gillis zei dat hij hem echter van te voren goed geinformeerd had: het paard is bang voor het spoor waar je het mee doet lopen, en voor het spoor waar het in moet lopen.

Horse which will not Go over Trees

Gillis    Gillis