Hoofdtekst

Johannes Schimmelpenning wilde een kunsje doen en nam aen een halve rijcxdaelder door de tafel heen te slaen. Hij dee het nae oude manier en leyde de halve rijcxdaelder door het hoog oplichten van sijn handen op den rand van sijn hoed. Hij wonn'er 2 stuyvers mee, maer de commys Ysbrand Noortwijck, die achter hem stondt, lichte de halve rijcxdaelder. Schimmelpenning, om sijn kunst niet te ontdecken, ging soetjes om een hoeckje, daer hij sijn hoedt wel afnam maer niet sijn geldt. R. 'Waer duyvel is mijn halve rijcxdaelder, Noortwijck? Ghij hebt se, ghij hebt achter mij gestaen.' T. 'Wat weet ick van uw geldt? Ghij hebt se door de tafel heen geslaegen, soeckt se daer.' De boeverij quam door dese dispuyten uyt. De wedders, als bedroogen, wilden haer 2 stuyvers van Schimmelpenning weer hebben. Daer was een gejouw en gelacch van den drommel. Engel, sijn soon, sey: 'Sie daer, Noortwijck, daer leg ick een schelling onder dat glas met wijn, ick wedd'ick er die vandaen krijg sonder dat ghij het sien sult, om een halve rijcxdaelder.' R. 'Ick ben tevreen.' R. 'Hou daer, sie wel toe.' Ons commysje sag als een arend soo scharp. Met neemt Engel het glas en goyt Noortwijck de wijn soo drijvende in sijn backhuys, die stondt en proeste dat hij sweete. Ondertusschen trock hij sijn schelling na sich en Noortwijck moest sijn 1/2 rijcxdaelder weer uytkacken, dat het gelacch verdubbelde.

Beschrijving

Door een trucje kon Johannes Schimmelpenning een munt zogenaamd door de tafel heen slaan. Hij won daar twee stuivers mee, maar iemand anders vond de halve rijksdaalder, die op de rand van zijn hoed lag. Johannes kwam erachter dat de munt van zijn hoed af was, en vroeg waar hij was. De dief zei van niets te weten, maar het trucje was nu uitgekomen. De wedders wilden hun twee stuivers terug. De zoon van Schimmelpenning won vervolgens door een list de halve rijksdaalder terug.

Johannes Schimmelpenning    Johannes Schimmelpenning

Ysbrand Noortwijck    Ysbrand Noortwijck