Hoofdtekst

Een schipper sat met een soldaet en dronck, die het zeemanschap dapper prees en met gewelt mede op de vaert wilde. R. 'Goe vriend, houdt u bij uw vijf stuyvertjes 's daegs, want een vaste gage en sijn werck niet te versuymen is geen kleyne saeck, daer ick ter contrarie niet één stuyver kan winnen of ick moet al mijn dingen laten drijven. Daerenboven gebeurt het selden eens in 't jaer dat gij uw persoon in 't gevaer stelt en ick diende wel alledaeg in 't gevaer te weesen, of ick ben een bedurven man en moet vrouw en kind laten honger lijden.'

Beschrijving

Een schipper en een soldaat zaten samen te drinken. De soldaat wilde graag eens de vaart op. De schipper zei toen, dat hij zich bij zijn eigen beroep moest houden. Hij had een vaste gage. Bovendien hoefde hij zich niet elke dag, zoals de schipper, in het gevaar te stellen.