Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ANYA0038

Een sage (e-mail), maandag 21 juni 2004

Hoofdtekst

In Dalfsen staan de 'Dalfser moppen' bekend. Ikzelf heb nog nooit een Dalfser mop gehoord, laat staan dat iemand hier een Dalfser mop kent; ken alleen de koekjes. Men noemt hier de Dalfsenaar ook wel Dalfser Mop. Wellicht waren het eerst de moppen, later het koekje en daarna de bijnaam.
In Dalfsen was rond 1915/1916 een winkel van de bakker kruidenier Van Beinum met boven de ramen: 'Oprechte Dalfser moppen' (In: Dalfsen in oude ansichten, MCMLXXI, p.39 foto). Die koekjes verkopen ze nu nog steeds.
Het lijkt er op dat eerst de moppen aanwezig waren, getuige dit citaat uit 1901: "Overigens draagt Dalfsen nog roem om zijn moppen." (In: Op uw stoel door uw land/ Laurillard, 1901).
Opgetekend: Ruben A. Koman, 18 juni 2004.
Men geloofde dat je tijdens het trouwen een bitterkoekje moest nemen. De zoetigheid van het koekje overtreft de bitterheid. Zo zou het ook tijdens het huwelijk moeten gaan. Zelf heb ik gehoord van de Sallandse Boer`n Kruud`n Bitter...ik weet niet of hiermee hetzelfde koekje wordt bedoeld.
Opgetekend: Ruben A. Koman, 18 juni 2004 op Huize den Berg; verteld door ambtenaar 'Margot uit den Boogaart' van de burgerlijke stand Dalfsen tijdens trouwerij.
Voor het koekje 'Dalfser mop' en de zogenaamde Germaanse herkomst: zie J.H Nannings in zijn 'Brood- en gebakvormen en hunne beteekenis in de folklore' (1932).

Onderwerp

TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners    TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners   

Beschrijving

De Dalfsenaren worden ook wel Dalfser Mop genoemd. De Dalfser mop is ook een mop (grap) en een soort koekje. Men geloofde dat je tijdens een bruiloft een bitterkoekje moest eten. Of hier hetzelfde koekje mee wordt bedoeld is niet duidelijk.

Bron

Per email toegezonden door R.A. Koman op 21 juni 2004 vanuit Dordrecht.

Commentaar

21 juni 2004
Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Naam Overig in Tekst

Dalfser mop    Dalfser mop   

Dalfsenaar    Dalfsenaar   

Van Beinum    Van Beinum   

Laurillard    Laurillard   

Op uw stoel door uw land    Op uw stoel door uw land   

Ruben A. Koman    Ruben A. Koman   

Sallandse Boer'n Kruud'n Bitter    Sallandse Boer'n Kruud'n Bitter   

Huize den Berg    Huize den Berg   

Margot uit den Boogaart    Margot uit den Boogaart   

Germaanse    Germaanse   

J.H. Nannings    J.H. Nannings   

Brood- en gebakvormen en hunne betekenis in de folklore    Brood- en gebakvormen en hunne betekenis in de folklore   

Naam Locatie in Tekst

Dalfsen    Dalfsen   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20