Een broodjeaapverhaal (internet), woensdag 31 maart 2004

Nieuws lokaal / nationaal / internationaal

Omzetschade door gerucht Smaakpolitie

Gert Brouwer

Veendam/Muntendam - Onjuiste geruchten over een uitzending van het SBS6-televisieprogramma De Smaakpolitie pakken desastreus uit voor Chinees restaurant Nieuw Azië in Muntendam en de Turkse shoarmazaak Kaya in Veendam. Beide bedrijven zagen hun omzet de afgelopen weken tot hun schrik fors dalen.

De Smaakpolitie zou gemeld hebben dat er bij de Chinees honden en katten in de koelcel zijn gevonden en bij de Turk sperma in de knoflooksaus. Absolute onzin volgens een woordvoerder van De Smaakpolitie: "We zijn nog nooit in Veendam of Muntendam geweest."

"U belt zeker over de wilde verhalen die de ronde doen over Veendam en Muntendam?", is de eerste reactie van de programmamakers achter De Smaakpolitie als om opheldering gevraagd wordt. "We weten ervan. Zulke verhalen hebben wij op deze schaal nog niet meegemaakt. We worden overstelpt met mailtjes en telefoontjes. Maar het is echt een broodje aap. We zijn er niet geweest en we hebben ook geen plannen om binnenkort naar Veendam of Muntendam te komen."

'Nooit inspectie'

Bedrijfsleider Zhaoquan You van Nieuw Azië zit behoorlijk met de kwestie in zijn maag. "Ik hoorde via vaste klanten en kennissen het verhaal een paar weken geleden voor het eerst. Er zou iemand uit Muntendam in het programma zijn geweest die verteld had dat er honden en katten in onze koelcel gevonden zouden zijn. Het verhaal slaat nergens op. Er is hier nooit inspectie door De Smaakpolitie geweest."

De schade die de Indianenverhalen hebben aangericht is volgens You immens. "De omzet is met de helft gedaald." Hij heeft geen idee hoe het verhaal de wereld ingekomen is. Nieuw Azië is al negen jaar in Muntendam gevestigd. Volgens You is er nooit een probleem geweest.

Schooljeugd

Bulent Kaya van de shoarmazaak Kaya in Veendam zegt al enkele maanden last te hebben van de lastercampagne. Hij vermoedt dat het onzinverhaal via schooljeugd de wereld in is geholpen. "Op school zeiden enkele jongeren dat het ook in de krant heeft gestaan", zegt Kaya. Afgelopen weekeinde dook het verhaal ook al op in Emmen, waar de familie Kaya eveneens een shoarmazaak heeft.

Voorzitter Albert Blok van de afdeling Zuidoost Groningen Koninklijke Horeca Nederland reageert verrast op de spookverhalen. "Ik heb er nog nooit van gehoord. Ook niet elders in de regio."

Nooit problemen

De Turkse shoarmazaak Kaya is een familiebedrijf dat zes jaar in Veendam zit. "We hebben nog nooit een probleem gehad", zegt Bulent Kaya. "De smaakpolitie mag hier iedere dag langskomen. We hebben in al die jaren zes keer de Keuringsdienst van Waren op bezoek gehad. Er is nooit een groot probleem geweest. Daar zijn we trots op." (Dagblad van het Noorden. 30 maart 2004)

Je zou haast aan een vervroegde 1 April grap denken, maar het is een beetje ranzig verhaal, als dit het niveau van de media is zegt dat veel, maar als het geruchten zijn om doelbewuste beschadigingen aan bedrijven te berokkenen, zegt dat veel heel veel over diegenen die het verzonnen en rondverteld hebben. (Cor)

BRUN 05515 - Masturbating into Food    BRUN 05515 - Masturbating into Food

Beschrijving

Het gerucht gaat dat De Smaakpolitie in shoarmazaken sperma in de knoflooksaus is gevonden. In een Chinees restaurant zouden ze honden en katten in de koelcel hebben gevonden. De omzet van de desbetreffende restaurants daalt door deze geruchten.

Masturbating into Food

Gert Brouwer    Gert Brouwer