Hoofdtekst

Pasquier vertelde van alle wonderlijcke dingen in Oostindiën voorgevallen, onder anderen dat er eens 3 in 't verkeerbordt speelden, daer bijgeval een sparrebout in quam sitten, dien beyde de steenen (wijl den eenen hem niet gesien hebbende, in sijn goy was) op sijn vleugels quamen te vallen daer hij mede heen vloog. 'Wat gruwclijcker leugen is dat', sey Cely Snaps. 'Hebt gij het selfs gesien?' R. 'Dat seg ick niet, maer het is mij soo vertelt.' R. 'Wat komt gij ons dan hier een deel pispraetjes op de mouw spelden, ick sal u wat anders raers uyt Oostindiën verhaelen, dat geen fabeltje, maer warachtig is. In Bengalen en op de kust van Chormandel sijn goochelaers die het landt door reysen, die neemen een kluwen gaeren en smacken dat na omhoog in de lucht, het onderste eynt vasthoudende, daer hij dan hij opklimt, hooger als 's menschen gesigt reycken kan, dan laet hij eens een arm omlaeg vallen, dan een been, dan het hoofd etc., totdat alle leden beneden sijn, die kruypen dan weder aen malkander, soodat de man weer wort als hij te vooren was. En dit en sijn geen praetjes. Het geschiet daer alledaeg en ick hebbe het niet van hooren seggen, maer van een man die het selver gesien heeft.'

Beschrijving

Een heer gebeurde een ongeloofwaardig verhaal over een voorval dat in Oost-Indië had plaatsgevonden. Een vrouw vond het een gruwelijke leugen, en vertelde zelf een nog veel ongeloofwaardiger verhaal. Daarvan zei ze dat het wel echt gebeurd was: het gebeurde iedere dag en ze had het niet van horen zeggen, maar van een man die het zelf gezien had.

Pasquier    Pasquier

Oostindiën    Oostindiën