Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

THM00331 - Mentos-snoepje rage in Amerika

Een broodjeaapverhaal (krant), donderdag 15 juni 2006

Hoofdtekst

Auteursrecht:

De tekst bevat auteursrechtelijk beschermde informatie. De inhoud is daarom afgeschermd, en kan alleen worden geraadpleegd op het Meertens Instituut.
This text contains copyrighted information.

Onderwerp

BRUN 04030 - The Death of Little Mikey    BRUN 04030 - The Death of Little Mikey   

Beschrijving

Naar aanleiding van bestaande internet-filmpjes wordt de truc met Mentos-snoepjes nagespeeld: na een hand Mentos in een tweeliterfles Diet Coke te hebben laten vallen, ontstaat er een fontein aan cola.

Bron

Metro, donderdag 15 juni 2006, p.1

Commentaar

15 juni 2006
Filmpjes: http://www.whitelinefirm.nl/node/470

http://video.google.com/videoplay?docid=1498735521253677636&sourceid=igoogle

http://video.google.com/videoplay?docid=-8694244338798619086

Het ene filmpje toont een fontein aan cola na toevoeging van Mentos. Het tweede filmpje toont een meisje dat cola drinkt, Mentos eet en ontploft (fake).
De suggestie van de filmpjes is dat Mentos en cola een explosieve combinatie vormen, en dat men de twee produkten maar beter niet tegelijk in de maag moet hebben.

Zie ook http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/28664907/
Hier wordt verklaard:

Cola en mentos
Wat gebeurt er als je 200 liter Coca Cola Light en meer dan 500 mentossnoepjes bij elkaar gooit?

Type 'diet coke mentos' in Google's videozoekmachine, en werkelijk tientallen homevideo's vliegen je om de oren. Dat levert spuitende colafonteinten in badkamers, op Poolse grasveldjes, in de sneeuw, in treurige achtertuintjes en aan de keukentafel.

Maar de makers van Eepybird.com hebben het cola-mentos experiment naar een hoger niveau getild. Dat levert een spectaculair, bijna 4 minuten durend filmpje van maffe mannen in witte jassen met veiligheidsbrillen en een choreografie van tientallen synchroon spuitende colaflessen. Geweldig.

Op hun website leggen ze uit hoe het werkt. Frisdranken als cola zitten bomvol gasvormig CO2. De 'prik' blijft in de fles door de oppervlaktespanning van de vloeistof. Die houdt de belletjes bij elkaar. De colafontein, die wel tien meter hoog kan worden, ontstaat volgens chemicus Fred Senese door een combinatie van chemische en fysische processen. Mentos bevat arabische gom, en dat ingrediënt zorgt ervoor dat de oppervlaktespanning van de vloeistof lager wordt. Daardoor komen de CO2-belletjes uit de vloeistof vrij. Verder vindt er aan het oppervlak van de mentospastilles nucleatie plaats, waardoor er in korte tijd gigantisch veel belletjes worden gevormd.
The Death of Little Mikey

Naam Overig in Tekst

Nederlands. Mentos    Nederlands. Mentos   

Diet Coke    Diet Coke   

Coca Cola    Coca Cola   

Van Melle    Van Melle   

Italiaans    Italiaans   

ANP    ANP   

Naam Locatie in Tekst

Amerika    Amerika   

VS    VS   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21