Een sage (mondeling), vrijdag 23 juni 2006

Loes: Kunt u misschien ook een keer het verhaal vertellen zoals u het kent van Johanna van Brabant.
Bob: Zoals ik het ken tja, nou zoals ik het ken dat is eigenlijk hetzelfde verhaal wat Cees Remmers vertelt alleen iets uitgebreider en Jan Naaijkens zal het nog wel uitgebreider vertellen denk ik. Maar wat wij zo hier als gidsen vertellen is dat Johanna van Brabant euh op een van haar reizen euh tussen euh waarschijnlijk Breda en misschien Thorn, dat witte stadje aan de Maas en ook dat is natuurlijk niet helemaal zeker. Euh nou ja een beetje van de van de weg af raakte, het waren natuurlijk allemaal geen verharde wegen. En euh in de buurt van de Donk of zo daar is zij vast komen zitten met haar koets. En toen euh wilde de boeren uit Goirle, die euh, Goirle ligt dichterbij dan Hilvarenbeek, die wilden haar niet helpen, maar de boeren uit de omgeving, uit de Westerik, of de Westerwijk, die hebben haar wel geholpen. En euh haar weer op het rechte pad gebracht zeg maar. Ja dat is eigenlijk het verhaal. Wat er af, wat er op volgt verder drie activiteiten, namelijk a de schenking van euh de klok aan de toren van Hilvarenbeek, met de verplichting om die om iedere avond te luiden. Euh het tweede is dat ze namelijk om de boeren te belonen die boeren gemeens euh gronden in gemeenschappelijk eigendom gegeven heeft. Euhm ze waren dus geen pachters meer, maar ze waren dus inderdaad gemeenschappelijk eigenaar dat kon ze toch want zij was euh half-heer of half-vrouw hoe je het allemaal noemt dan zeg ‘k maar heer van Hilvarenbeek, dus eigenaar van euh of eigenaresse van de gronden hier. Nou ze gaf die gemeenschappelijke gronden in eigendom aan die, aan die buurtschap. En euh dat euh werd sindsdien gemeijnt genoemd, ik denk dat het gemeent genoemd is want die ij, die gemeijnt, is natuurlijk gewoon een, een verlengingsteken en ons woordje gemeente komt daarvandaan. Maar ja maar het bestaat nog steeds euh, die van de Westerwijk bestaat niet meer, bij de op de op de Biest heb je ook nog een gemeijnt. En die wordt beheerd door een euh een college of bestuur van rentmeester, of nee sorry, van regenten. Het zijn regenten die het nog steeds regeren. Die dus die gronden euh zeg maar verpachten en de opbrengst van die euh van die pacht die komt ten, komen ten goede aan de bevolking, meestal sportverenigingen of zeg maar bejaardenverenigingen de school misschien. In ieder geval en dat is het in euh de Biest en ergens in Noord-Nederland, of Oost-Nederland dat zijn de twee enige van dit soort euh laat maar zeggen juridische constructies, die nog bestaan. Want euh bij de invoering die de gemeentewet in euh nou ja het einde van de 19e eeuw. Zijn ze allemaal zeg maar dus ge- nou ja nationaliseerd hè in ieder geval euh zijn zijn ze openbaar euh bezit geworden, alleen deze twee niet, dus ze hebben nog steeds een regent. Ik heb dat, d'r is een artikel verschenen in euh het clubblad hier van de heemkundigekring, en euh Severijns, de huidige burgemeester van euh Oirschot heeft daar een euh proefstudie afstudeerscriptie volgens mij zelfs over geschreven. Over die euh, euh euh gemeijnt maar dat gaat nu een beetje te ver. Maar euh de oorsprong van het ene gemeijnt ligt dus bij euh Johanna van Brabant. En wij belonen haar ook nog steeds voor deze gulle gaven, maar dat heeft Cees wel vertelt dat tijdens de nachtmis van halluf twaalluf tegenwoordig die ook voor het wordt haar naam afgeroepen dus euh wordt mede opgedragen voor de intentie van Johanna van Brabant. Voor de zielenrust van Johanna van Brabant. Die euh in 1402 meen ik is euh overleden. Dat is euh ongeveer het verhaal zeg maar.
Loes: Ja ja.
Bob: Maar dat ken je.

Onderwerp

SINSAG 1103 - Edelfrau (Landgraf) aus dem Morast gerettet, schenkt Privilegien an die Bewohner des Dorfes.    SINSAG 1103 - Edelfrau (Landgraf) aus dem Morast gerettet, schenkt Privilegien an die Bewohner des Dorfes.

Beschrijving

Johanna van Brabant reisde van Breda naar Thorn en raakte van de weg af. Ze kwam met haar koets vast te zitten in de buurt van de Donk. De boeren uit Goirle wilden haar niet helpen, maar die uit Westerwijk wel. Hierop volgde de schenking van de klok aan de toren, die vervolgens iedere avond moest luiden. De tweede schenking was de grond die in gemeenschappelijk bezit kwam van de hulpvaardige boeren. Sindsdien werden die gronden gemeijnt genoemd. Tegenwoordig is de gemeijnt verdwenen, want de grond is verkocht.

23 juni 2006
Onder geluid is het klokje en het gesprek met Bob Duijvesteijn te beluisteren. Onder beeld is een foto te zien van het klokje.
Edelfrau (Landgraf) aus dem Morast gerettet, schenkt Privilegien an die Bewohner des Dorfes.

Johanna van Brabant    Johanna van Brabant