INZ00045 - 90. Het eiland Schiermonnikoog

Een sage (boek), dinsdag 27 juni 2006

90. Het eiland Schiermonnikoog

[...] De Schiermonnikoogers zelven geven als de oorzaak van hun bijzonderen tongval de onder hen bestaande sage ten beste, dat zij van Denen of van Zweden zouden afstammen. Ik geloof niet, dat er iets van dit volksverhaal waar is. De zelfde sage van een ouden Noorman of Deen, die met zijn dochter de eerste bewoner van het eiland zou geweest zijn (zooals 't volk verhaalt) en die in stormachtige en duistere nachten een lantaarn bond aan de horens van zijn koe en daarmede dan langs het strand liep om te bewerken dat de verbijsterde zeelui hun vaartuigen op het strand lieten loopen, die zelfde sage wordt ook op menig ander friesch eiland, tot op Sylt en Amrum, verhaalt. Maar inderdaad komen er in het schiermonnikooger friesch sommige klanken en eenige vormen voor, die met de noordsche talen overeenstemmen, en dit kan zeer wel aanleiding tot bovenstaande volksmeening gegeven hebben. [...]

Beschrijving

Het verhaal dat de eerste bewoners van Schiermonnikoog een Noorman of Deen en zijn dochter waren die in stormnachten schepen lieten stranden doordat ze met een koe waaraan een licht was gebonden, langs het strand liepen, wordt op meerdere eilanden verteld.

Winkler, J., Algemeen Nederduitsch en Friesch Dialecticon. 's-Gravenhage, 1874. Deel 1, p. 454-455

Anonieme inzending