INZ00047 - De stichting van Amsterdam

Een sage (internet), maandag 26 juni 2006

De stichting van Amsterdam

Op de eerste stadszegel van Amsterdam zijn twee personen en een hond te zien. Volgens de overlevering zijn zij verantwoordelijk voor de stichting van Amsterdam. Eén van de twee personen in de kogge is Koenraad, bisschop van Utrecht. Doordat Graaf Egbert uit de gratie was gevallen, had Koenraad opeens de macht over de Friese landen gekregen. Incognito ging Koenraad, met een bootje, naar Friesland om daar poolshoogte te nemen.Tijdens de reis verandert het weer opeens en het scheepje van Koenraad zinkt vlak voor de kust van Stavoren. Koenraad kan de wal bereiken, waar hij wordt opgewacht door een bende ruwe kerels. Zij hadden gezien hoe het scheepje zonk en hoe Koenraad had gevochten voor zijn leven, maar hadden geen hand uitgestoken. Argwanend werd hij bekeken door de Friezen. Zij hadden van de machtsovername gehoord en waren daar niet blij mee. Keizer Karel had hen namelijk het voorrecht geschonken dat slechts een Fries edelman over hen zou regeren. Ze zagen Koenraad aan voor een Utrechtse spion.
Hij werd bij kop en kont gepakt en zijn handen en voeten werden gebonden. Daarna werd hij in een oude kogge gesmeten, die aan de kade lag te verrotten. Het touw werd losgemaakt en de kogge kreeg een stevige zet. De oude boot drijft richting het nog steeds woelige water. Dan komt er uit de menigte een jongen tevoorschijn. Hij is het niet eens met de gang van zaken en springt de kogge achterna. Na een paar slagen is hij bij de boot en hijst zich erin. Ook zijn hond, die hem is archtena gezwommen werd aan boord geholpen. Snel bevrijdde de jongen de bisschop, stak een spaan door het roergat en wist de boot onder controle te krijgen.
Ze probeerden zo goed en zo kwaad als het kon koers te zetten naar Muiden, om daar via de Vecht, Utrecht te bereiken. Door het dikke wolkenpak was geen ster te zien, wat het navigeren bemoeilijkte. Als het weer lichter begint te worden zien de mannen een monding van een vrij brede stroom. Ze beseften dat ze toch niet de juiste koers hebben gevaren maar besloten toch aan land te gaan. Met de vaste grond aan de voeten stelde de jonge Fries zich aan Koenraad voor als Wolfger. Koenraad bood uit dankbaarheid Wolfger een goede baan aan, maar Wolfger besloot om te blijven waar ze aangespoeld waren en zich daar als visser te vestigen.
Hierop voorspelde Koenraad, dat op die plek een stad zou ontstaan die over de hele wereld vermaard zou worden en ooit de kroondraagster van Europa zou worden.

Onderwerp

TM 2501 - Herkomst van het wapenschild (stadswapen, familiewapen etc.)    TM 2501 - Herkomst van het wapenschild (stadswapen, familiewapen etc.)

Beschrijving

Twee personen en een hond zijn verantwoordelijk voor de stichting van Amsterdam. Een van de personen, Koenraad, had als bisschop de macht over de Friese landen. Op reis incognito naar Friesland zinkt zijn boot voor de kust van Stavoren. Hij overleeft het en gaat aan wal. De mensen aan de wal zagen hem als Utrechtse spion en bonden zijn handen en voeten. Daarna werd hij in een oude kogge gegooid. Deze kreeg een zetje en de oude boot dreef richting het wilde water. De Friese jongen Wolfger gaat met zijn hond het water in om de bisschop te helpen. Samen zetten ze koers richting Utrecht. Ze komen echter in een andere plaats aan het IJ terecht. Ze gaan aan land en de jongen blijft daar als visser. Koenraad zegt dat die stad over de hele wereld vermaard zou worden en ooit kroondraagster van Europa zou worden.

Bron

Van de (opgeheven) website: Volksverhalen van Amsterdam (Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut)

Commentaar

Het betreft hier een tamelijk onwerkelijk verhaal, dat hoogstwaarschijnlijk achteraf bedacht is bij het zien van het Amsterdamse zegel. Niets in het zegel wijst erop dat het linkerpersonage een Utrechtse bisschop is: de figuur voert het wapenschild van de hertogen van Holland-Henegouwen. Amstelland is op zeker moment van Utrechtse in Hollandse handen overgegaan. Een bisschop zou in de middeleeuwen ook niet zomaar in zijn eentje incognito met een boot naar Friesland zeilen. De rechterfiguur op het zegel is een Amsterdamse schipper met Amsterdams banier met Andreaskruizen. De hond vervult een uiterst vage rol in het hele verhaal. Het koggeschip op het zegel was niet bedoeld om te vissen maar voor de handel (vrachtvaart). De kogge op het zegel staat symbool voor de handelsactiviteiten van Amsterdam (de oudste Amsterdamse zegels tonen alleen maar een kogge met een wapenschild van de graaf van Holland). Het zegel bevat een symbolische of allegorische voorstelling waarbij de hond traditioneel staat voor de trouw. Het zegel symboliseert als het ware het devies 'strijdlust - trouw - handelsgeest'. Zie ook http://theomeder.blogspot.nl/2014/09/de-hond.html

Koenraad    Koenraad

Egbert    Egbert