KEMP011 - Sint- Norbertus en de spin

Een legende (boek), 1925

SINT NORBERTUS EN DE SPIN.

Toen Sint Norbertus in 1117 op Rolduc was en er eens de H. Mis opdroeg in de krypta, viel er een groote spin in het Heilig Bloed. De Heilige schrok. Dronk hij het venijn, dan moest hij ster¬ven; nam hij de spin voorzichtig uit den kelk en deed hij, wat de regels van de Kerk in dat geval voorschrijven, dan deed hij het Hei1ig Bloed misschien een oneerbiedigheid aan en dit was te veel voor zijn innig verkeer met God. Hij weifelde niet lang en sterk door zijn geloof dronk hij het insect tegelijk met het Heilig Bloed. Aan den voet van het altaar wachtte hij nu rustig zijn dood. Maar God beschermde Zijn dienaar. Toen het vergif begon te werken, nieste Norhertus en kwam de spin hem levend uit den neus.

SINLEG 0276 - Die Giftspinne im Messewein.    SINLEG 0276 - Die Giftspinne im Messewein.

Beschrijving

Toen Sint-Nobertus eens de heilige mis opdroeg, viel er een spin in het Heilig Bloed. Dronk hij het Heilig Bloed met de spin dan moest hij sterven; nam hij de spin uit de kelk dan schond hij de regels van de kerk, doordat hij dan het Heilig Bloed oneer aandeed. Hij twijfelde niet lang en dronk de spin tegelijk met het Heilig Bloed. God beschermde zijn dienaar, toen het vergif begon te werken nieste Nobertus en kwam de spin levend uit zijn neus.

Kemp, Pierre. Limburgs Sagenboek. Gebrs van Aelst. Maastricht, 1925. p. 23

Dit verhaal over Sint- Nobertus valt onder het hoofdstuk: Van Heiligen en Vromen.