Een personal narrative (mondeling), maandag 28 augustus 2006

Oke, dan hebben we het hoeftijzer als teken van geluk.

Ja, (onverstaanbaar) allemaal van mijn vaders kant, die zijn Drents.

Geloofde hij er echt in?

Dat weet ik niet.

Ze hebben trouwens ook een genezende steen. Een steen die ze bij zich droeg (geînterviewde praat nu over zijn grootmoeder).

Een soort amethist?
Nee, het was geen amethist, het was gewoon een grijze, vlakke steen, waarvan zij zei dat hij geneeskrachtig was. Ze is nooit ziek geweest. Ze is vrij oud geworden, achtentachtig of zo. Gewoon van ouderdom dood gegaan, heb ik de steen gekregen.

Die heb je nog bewaard?

Die heb ik nog bewaard, ja.

Een ex-vriendin van me, die draagt altijd een kristal. Voorreh, helderheid van geest, geestelijk inzicht. Zij is een Friezin en ze woont in Groningen.

Jaja, apart allemaal. Jij bent er wat te nuchter voor zelf, offeh.

Nee, dat niet, maar eh, dat komt gewoon niet in mijn op, denk ik. Maar als iemand zoiets aan mij zou geven, dan zou ik het zeker wel dragen.

En dit: (notulist klopt op tafel).

Ah, afkloppen. Ja, onder de tafel, maar dan wel op blank hout.

Kent u mensen die zich er ook heel serieus aan houden?

Nee, ik doe het wel trouwens.

Denk je dat het het helpt, of is het gewoon een beetje een angst van 'je kunt nooit weten'?

Een beetje een angst, moet ik eerlijk bekennen. Ik betrap mezelf er wel op dat ik het doe. Ja, ik vind het wel een beetje stom, maar ik moet het gewoon doen.

Is er een bepaalde dag die bekend staat als geluks- of ongeluksdag? (geen bijzonderhden). Hecht u waarde aan vrijdag de dertiende of kent je verhalen uit de buurt die over deze dag... Ken je mensen die echt dingen vertellen van 'ja, mijn buurvrouw viel van een ladder op vrijdag de dertiende.'

Ik ken wel mensen die afspraken afzeggen, als ze op vrijdag de dertiende vallen.

Bepaalde dag van de week die de voorkeur heeft voor het huwelijk?

Eh, ja, maar niet om geluksredenen. Vrienden van me zijn op maandagmorgen in Assen getrouwd omdat het gratis was.

Beschrijving

Geînterviewde vertelt over bijgeloof in zijn leven, o.a. over het hoefijzer van zijn Drentse vader, zijn grootmoeder die een genezende steen bij zich droeg, geluks- en ongeluksdagen en afkloppen.

Bron

Bandopname van een gesprek n.a.v. de DOC Volkskundevragenlijst (gebruikt t.b.v. de Bommenberenddag, 28 augustus 2006).

28 augustus 2006
Ter gelegenheid van het verhalen verzamelen op de Bommenberenddag in de openbare bibliotheek van Groningen.

Drents    Drents

Friezin    Friezin