RKOMA169 - Hans Brinker op dijk Madurodam: Symbool van de eeuwenoude strijd van Nederland tegen het water aan Madurodam toegevoegd

Een sage (internet), woensdag 30 juni 1999

Hans Brinker op dijk Madurodam
Symbool van de eeuwenoude strijd van Nederland tegen het water aan Madurodam toegevoegd

Woensdag 30 juni 1999 heeft de overdracht plaats gevonden van een figuur die in Nederland en ver daarbuiten inmiddels meer is geworden dan een legende: Hans Brinker. Met name in Amerika, waar het verhaal is ontstaan, heeft deze Haarlemse jongen veel onbetaalde Holland-promotie gedaan. Het is Madurodam dan ook een eer en genoegen de Amerikaanse Ambassadeur, H.E. Mevrouw Cynthia P. Schneider, bereid te hebben gevonden het beeld van Hans Brinker te onthullen. Bij deze onthulling was uiteraard ook de 17-jarige burgemeester van Madurodam, de heer Nils de Mooij, aanwezig.

In feite is het niet Hans Brinker die op de dijk van Madurodam plaatsneemt. In het boek van de Amerikaanse schrijfster Mary Mapes Dodge, 'Hans Brinker or the silver skates, a story of life in Holland' (1865), speelt wel de familie Brinker uit Broek in Waterland een belangrijke rol, en met name hun zoon Hans en dochter Gretel. Het is echter een terloops voorgelezen verhaal in het boek dat de geschiedenis vertelt van de Haarlemse jongen Peter, zoon van de sluiswachter, die met zijn vinger in het lek van de dijk Nederland voor een waterramp behoedt. Deze jongen is in de volksmond door de jaren heen geïdentificeerd als Hans Brinker en inmiddels als zodanig tot nationale symboliek verheven. Zijn populariteit reikt nog altijd over de hele wereld.

Het feit dat Madurodam trots is deze symboliek aan haar miniatuurstad te kunnen toevoegen spreekt dan ook voor zich.

TM 2603 - Hans Brinker    TM 2603 - Hans Brinker

Beschrijving

In 1999 werd in Madurodam een beeld van Hans Brinker op een dijk onthuld. In Amerika heeft het verhaal voor onbetaalde Holland-promotie gezorgd. In feite is het niet Hans Brinker, die de dijk dicht, maar de Haarlemse sluiswachterszoon Peter. Deze jongen is in de volksmond door de jaren heen geïdentificeerd als Hans Brinker.

Zie onder 'Beeld' voor een afbeelding van het beeld van Hans Brinker.
Hans Brinker