KEMP174 - Van schatten: De vuurbol in de Bourgogne

DE VUURBOL IN DE BOURGOGNE.

Het gerucht wilde, dat er 's nachts in de Bourgognestraat te Wijk-Maastricht een vuurbol liep over den muur van den tuin van Jaunez, waar vroeger het klooster der Annuntiaten stond en van nog een oude poort is overgebleven. Menschen van het spoor, die tusschen twaalf en één uur naar huis gingen en de Bourgogne passeerden, beweerden den vuurbol te hebben gezien. De bewoners uit de buurt zagen hem echter niet en het geval werd spoedig vergeten. Een tijdje later dook het gerucht weer op. De vuurbol werd weer eenige nachten gezien. Een paar jongens uit Wijk, gebroers, waren een van de dagen, nadat men 's nachts den vuurbol weer over den muur had zien loopen, bezig met een spel, dat ,,tien, twintig, dertig, veertig" heette en dat daarin bestond, met een steenen bal op den bal van den medespeler te tikken en voor iederen keer te raken tien punten te tellen. Terwijl zij zoo speelden, rolde de bal van den jongsten speler in een gat, dat zich in den grond bevond, Toen hij den bal er uit wilde halen, voelde hij geld en bracht er een handvol daarvan boven. Zij verbaasden zich daar over, maar hij, die de eerste handvol geld had gevonden, stak zijn hand weer door het gat en haalde er een tweede handvol uit, daarna een derde, een vierde, een vijfde, tot er niets meer in was. Nadat zij alles in een rooden zakdoek hadden samengeknoopt, liepen zij naar huis en lieten hun gevonden schat aan hun vader zien. Deze was natuurlijk erg blij, maar wist er toch weinig raad mee. Na lang nadenken ging hij er mee naar den pastoordeken en vertelde hem alles. De deken monsterde de munten nauwkeurig en zeide hem, dat hij dat geld niet meer terug behoefde te geven, daarvoor was het te oud. Vervolgens stelde hij den man voor de oude muntstukken aan hem te verkoopen, een goudsmid zou er hem toch niet meer voor geven. De man verkocht ze. Na dien tijd is de vuurbol niet meer gezien. Iemand, die daar in de buurt nog gauw wat grond kocht, in de hoop nog meer schatten te vinden, vond in dien grond wel gaten, maar hoe hij ze ook omwoelde, hij vond er de dure koopsom niet in terug, die hij in het vooruitzicht van woekerwinst, door de te vinden schatten, daaraan had besteed.

SINLEG 0023 - Lichterscheinungen    SINLEG 0023 - Lichterscheinungen

Beschrijving

In de Bourgognestraat werd een vuurbol gesignaleerd, die zich over de muur van een oud klooster bewoog. Kort daarna speelden een aantal jongens in die buurt met stenen ballen, toen de bal van een der jongens in een gat viel. Toen de jongen zijn bal eruit wilde halen, haalde hij ineens een hand geld omhoog. Samen met de andere jongens groef hij de rest van de schat op en bracht het naar zijn vader. Die bracht het naar de deken, die het opkocht. Daarna is de vuurbol niet meer gezien.
Iemand die in de buurt grond opkocht, in de hoop op woekerwinst, kwam bedrogen uit.

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van schatten'.