KEMP221 - Van heksen en maren: De kwade hand

De kwade hand

Een boerenvrouw uit Heer, die ook wel aardappelenschillen opkocht om de varkens te voeren, kocht er bij mensen in de Kattenstraat te Wijk geregeld. Het was een heks en zij had een kind van die mensen met een kwaad oog bezien en met een kwade hand aangeraakt. Het kind werd ziek en de moeder die de oude vrouw niet vertrouwde en verdacht, sprak er met haar man over. Deze wilde dat in het eerst niet geloven, maar toen de behandeling van het kind door een dokter geen verbetering bracht, moest hij het wel aannemen.
Zij spraken nu af, om op een bepaalde morgen te communiceren en dan met het kind naar de paters Redemptoristen te Wittem te gaan, die een grote naam in die zaken hadden. Zo deden zij.
De overste van dat klooster antwoordde de man al dadelijk dat de heksen waren verbannen en niet meer bestonden. Maar de man dreigde naar de kerk te gaan en zich daar niet eer te verwijderen, voor men zijn kind had geholpen.
Toen begon de pater het kind te 'overlezen'. Hij gaf de ouders nog de volgende raad: bij alles wat zij op de thuisweg zouden ontmoeten, zouden zij stil hun gang gaan en niet antwoorden. Dat beloofden zij. Zij begonnen de thuisweg en het kind dat op de heenweg had geklaagd en geschreid, lag nu stil in de kinderwagen en sliep.
Aan het kapelletje, bij het Bergerboompje, boven aan de Bergerstraat, onder Berg-Terblijt, zat het oude schillenwijf en vroeg hun toen zij passeerden: 'Waar komt gij al zo vroeg vandaan?'
Meteen poogde zij met haar handen de kinderwagen aan te raken. De moeder had alle moeite om de kinderwagen neer te houden, terwijl haar man haar daarbij hielp, om zich toch maar niet aan dat wijf te vergrijpen. Ten langen laatste moesten ze met hun beiden al hun kracht inspannen, anders was het wagentje aan hun handen ontglipt en de lucht ingevlogen.
Zodra het gezin weer thuiskwam, legde de man een bos kruidwisch ('kroedwesch'), op O.L. Vrouw Tenhemelopneming gewijd, voor de deur. Sindsdien is de heks niet meer gekomen.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Een boerenvrouw, die vaak schillen opkoopt bij een echtpaar, heeft een kind van dat paar behekst. De ouders gaan ermee naar de pater. Die raadt hen aan om niet te antwoorden onderweg. Dat doen ze en zo weten ze het schillenwijf dat ze onderweg tegenkomen, te negeren. Thuisgekomen legde de vader een bos gewijd kruid bij de deur neer. Sindsdien is de heks niet meer gekomen.

Herdruk: ca. 1970

Dit verhaal is te vinden in het hoofdstuk 'Van heksen en maren'.