INZ00071 - Rood hoofd van verbazing?

Een sage (internet), zondag 08 oktober 2006

Rood hoofd van verbazing?

De verklaring dat het Roode Hoofd te maken heeft met de plek waar een rode gasboei was kan niet kloppen."Root Hooft" komt namelijk al voor op kaarten uit de zeventiende eeuw, toen er nog geen gasboeien waren. Wie zich verdiept in de geschiedenis van de betonning op de Waddenzee ontdekt dat hier vrij lang met witte, zwarte en rode tonnen is gewerkt. Witte tonnen lagen naar zee toe aan bakboord, zwarte tonnen stuurboord en rode tonnen in een splitsing van vaarwaters. Hiermee worden ook namen als " Achter de zwarten" in de voormalige Lauwerszee en "Wittetonsrug" noordwest van Lauwersoog verklaard.
Ten zuidwesten van Schiermonnikoog lag een rode hoofdton in de splitsing van het Friesche Gat (tegenwoordig Zoutkamperlaag) en de Glinder. Deze ton werd gelegd in opdracht van de stad Groningen. In de stadrekeningen werd vermeld "die plaetse waer doorghaans die Roode Hoefttonne wierd gelegt."
Wanneer de oorspronkelijke betekenis niet meer bekend is, worden wel vaker verhalen verzonnen. Op Schiermonnikoog is er een heftig volksverhaal dat de naam Roode Hoofd verklaart. Toen er nog geen premies werden uitgeloofd voor het doden van zeehonden en deze dieren nog werden gejaagd voor hun pels, vlees en spek, lag er eens een zeehond op een plaat nabij het Brakzand van buitengewone afmetingen. De mannen van het eiland probeerden het dier van het water af te snijden en met hun knuppels te doden. Ze sloegen zo hard dat het bloed van zijn kop afdroop, maar toch wist de zeehond te ontsnappen. Tijdens het volgende laagwater lag de zeehond met zijn bebloede kop weer op de plaat waar de Schiermonnikogers nu nog "Raide Heufd" zeggen.

Onderwerp

TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen    TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen

Beschrijving

Het Rode Hoofd in de Waddenzee heeft niets te maken met een gasboei, maar met een rode ton, die daar werd geplaatst ten behoeve van de navigatie. Toen men de naam niet meer begreep, vertelde men dat het genoemd was naar een zeehond met een bebloede kop, waarop men vergeefs gejaagd had.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

Hoe het dorp (de stad, heuvel, het stuk land) aan z'n naam is gekomen