Een sage (mondeling), woensdag 15 november 2006

RK: Heeft u zelf wel iets bijzonders meegemaakt; iets wat u niet kunt verklaren bijvoorbeeld?
O: Ja. Wij hebben verteld over [het] voorzeggen van de toekomst in de eerste week van januari met de schotel. Wij hebben dat ook gedaan. Ik had gevraagd, hoe zou mijn man heten. Het begon met een hele vreemde letter in ons alfabet; dat komt niet voor in Russiche cultuur...met [een] 'J' beginnen. Dat hebben wij niet Je hebt 'I' wel, maar niet met een 'J'.
En dan 'O' en ik dacht: "Wat een flauwekul allemaal". Maar nu heb ik [een] man en die heet 'Johan'.
RK: Was dat in Rusland?
O: Ja, in Rusland.
RK: Is dat al jaren geleden?
O: Ik was nog geen twintig, ik weet het niet...17, 18 jaar misschien.
RK: Hoe bent u hier gekomen dan, in Nederland?
Ja, mijn man ontmoet, en toen naar Nederland gekomen.
In Egypte.
Rk: ja, heel logisch.
O: [Lacht]. Ja, dit is een lang verhaal.
De volgende letter was 'H' en verder ging ik ook niet lezen. Het was gewoon [het] aantal brieven die niets vertellen...dat ik dacht: flauwekul is dat.
Ik vroeg ook nog: is er iets dat kan bijzonders gebeuren. Dat wij moeten oppassen of dat juist iets heel goeds. Dan heeft die geest mij voorgespeld een auto-ongeluk. Het was niet ernstig, maar is dezelfde winter gebeurd.
Dat heb ikzelf meegemaakt. In Rusland, Kirov.
Het is een kwestie van geloven en naar tekens luisteren. Dat heb ik zelf meegemaakt. Het kan in [het] gewone leven ook gebeuren. Dan krijg je een of ander teken, maar daar heb je geen verklaring voor en dan ga je gewoon zo verder zonder na te denken of na te luisteren en later denk je: "Dat dacht ik al." Er zou iets gebeuren maar [ik] heb niet opgelet.

RK: Wat vond u man hiervan, wat u vertelde?
O: Bijzonder, maar sinds hij met mij leeft, al 13 jaar, hij gelooft ook er in. Want ik heb het heel vaak, voorgevoelen.
RK: Wat voor gevoelens heeft u dan vaker?
O: Dat is een lang verhaal. Nou, naar mijn moeder bellen. Soms opeens: Ik moet nu direct bellen en dan gaat het inderdaad zo dat er iets is gebeurd of ze aan mij zat te denken.
RK: Nog andere dingen?
O: Vaak niet leuke dingen, maar [die] wil ik liever niet vertellen. Niet altijd nee, maar heel vaak.
RK: Iets vervelends dat er gaat gebeuren?
O: Vaak ja.

SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.    SINSAG 0487 - Vorbedeutung anderer Ereignisse.

Beschrijving

Een Russische vrouw laat haar toekomst voorspellen door een geest. De letters 'JOH' worden weergegeven, maar deze letters komen in die combinatie niet voor in het Russische alfabet. Later trouwt zij met een Nederlander, genaamd Johan.
De vrouw heeft vaker voorgevoelens, bijvoorbeeld over een ongeluk, of over het moment dat zij haar moeder in Rusland moet opbellen.

Letterlijk afschrift van DAT-opname.

Opgetekend in een Russische specialiteitenwinkel in Groningen