Een sage (mondeling), maandag 08 januari 2007

Hoofdtekst

H: En zo had je ook als je luizen had. Dat kwam ook nog wel veel voor in die goeie ouwe tijd ... dat bespaarde je namelijk een ziekte.
RK: Die beestjes?
H: Ja, die bespaarden jou een ziekte. Die konden namelijk je hoofd..zo ver lieten de moeders het niet komen natuurlijk ... als je slordige gezinnen, laat ik het zo zeggen ... die weinig deden aan lichaamsverzorging ... dan konden die een luizenleventje hebben op je hoofd. En die konden dan hele vraat[?]plekken op je hoofd maken. En werd ... die luizen besparen je een ziekte. En vreemd genoeg schijnt dat nog waar te zijn ook. Althans. In de alternatieve geneeswijze, denk maar eens even aan de bloedzuigers ... in de alternatieve geneeswijze ... werd het ... enige jaren geleden teruggekomen in de trant van ... hee, je zit met een ontsteking, maden schijnen het ook te doen. Maden en luizen schijnen wondzuiverend te zijn. Maar daar geloof ik niet zo in.

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

Luizen besparen je een ziekte, zo werd gezegd.