BLECOURTNB0670 - 7. Zundert

Een sage (boek), 1930 - 1939

1. Taxander koppen
a. Omdat in 1812 op het grondgebied van Zundert een altaarsteen van Dea Sandrandriga gevonden werd en sommige historici meenden, dat bij Zundert het heilige moederwoud van Taxandria was.
(Corn. III, 217)

b. Uit genomen inlichtingen blijkt dat de naam Taxanderkoppen in Zundert nooit gehoord wordt. En dat is goed te verklaren om de eenvoudige reden, dat de altaarsteen van Dea Sandrandriga niet op het grondgebied van Zundert werd gevonden, maar in het aangrenzende Rijsbergen. Dat de historici bij Zundert het heilige moederwoud van Taxandria zochten, is een mening die door de latere geleerden lang reeds naar het rijk der fabelen is verwezen. Kort na 1812 was men die mening wel toegedaan, maar men is er algauw van teruggekomen.
(Corn. IV, 243)

Onderwerp

TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners    TM 2602 - Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Spotnaam verwijzend naar het heilig moederwoud van Taxandria.

Willem de Blécourt. Volksverhalen uit Noord Brabant. Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 263

1930-
7 Spot en venijn. Aantekeningen over Noordbrabantse plaatsen en ingezetenen. Provincie Noord-Brabant
Spotnaam voor naburig dorp (stad) of hun inwoners

Taxander Koppen    Taxander Koppen