NOOIJER000403 - Poortvliet

Een sage (mondeling), mei 1962

Poortvliet
Op ’t durp was een wienkeltje, di âân ze ’n meisje, di a vreemde diengen mee gebeurd’n. Di kwam ok dikkels een reiziger, die a van aoles verkocht en die kon tôôvere.
Op ’n ochend was dat meisje ziek en toen èn ze d’n dokter ehaele en toen dee dat meisje zo raar, da d’n dokter d’r ok gin raed mee wist. En toen èn ze d’r kossen van d’r bède openeknipt en toen zat ‘r ’n êêle kranse in van blommen. En a dat meisje ’t zo erg kreeg, dan danste ze op de sponne van ’t raem en de bestie. Toen èn ze die reiziger laete komme en toen mosse ze van um ale gaeten opstoppen ok de sleutelgaeten en toen èn ze die kranse van blommen mit dat kossen in een panne mit waeter edae en dat mos koke. En toen a ’t tegen ’t kookpunt was, toen zei die reiziger: “Mènsen, ’t wor niks, want j’èn vergete om dat gatje di te stoppen en noe is de geest di deur weggevloge. Noe zu’n j’n nooit mi te pakken kriege.”
Dat meisje kreeg aol mae meer aanvallen en z’is erg jong gesturve.

TM 3109 - Heksenkrans in kussen    TM 3109 - Heksenkrans in kussen

Beschrijving

Dokter weet geen raad met ziekte van een meisje. Bij het openen van haar hoofdkussen vinden ze een krans van bloemen. Bij een aanval kreeg wordt een reiziger die kan toveren om hulp gevraagd. Hij zegt alle gaten dicht te stoppen en de bloemenkrans in een pan met water te koken. Als het water bijna kookt zegt hij dat alles vergeefs is geweest, want de geest is door het ene gaatje dat bij het dichtstoppen over het hoofd is gezien, weggevlogen. Het meisje krijgt steeds meer aanvallen en sterft.

Collectie De Nooijer, verslag 4, verhaal 3 (Archief Meertens Instituut)

Poortvliet    Poortvliet