SINBRABSAG077

Hoofdtekst

No. 77. Tusschen Aalst en Waalre verschijnt de "gloeiende wagen". Een scheper, die rustig met zijn kudde in 't schemerdonker huistoe ging, zag in de verte een rijtuig aankomen, naar het scheen met twee helderbrandende lantaarns. Eensklaps verliet het gerij het heidespoor en kwam recht toe, recht aan, op hem af. De paarden waren gitzwart, zwart was ook de koetsier, die zwijgende en onbeweeglijk op den bok zat, met oogen als karbonkels, en de gansche wagen was louter vuur. Eer de scheper wist wat er gebeuren ging, was de wagen dwars door de verschrikte kudde gereden, die naar alle kanten uiteenstoof. Toen zwenkten de paarden, en de zwarte koetsier wendde hen in onvertraagden vaart door een dennenbosch, waar de boomen nauwelijks een halve el van elkaar stonden. De herder kwam meer dood dan levend thuis; zijn schapen kon hij niet meer verzamelen, die werden den volgenden dag teruggevonden, her er der, over de hei verspreid. De hond kwam eerst na drie dagen, met de staart tusschen de pooten naar zijn hok terug, "mer waor niks meir wèrd veur de schoop. 3)

SINSAG 0472 - Begegnung mit Geisterkutsche.    SINSAG 0472 - Begegnung mit Geisterkutsche.

Beschrijving

De gloeiende wagen is in Aalst gesignaleerd door een herder die met zijn kudde op de heide liep, toen hij rijtuig hem naderde. De koetsier en de paarden waren gitzwart en het rijtuig brandde geheel. De koetsier reed dwars door de kudde heen, zo het bos in. De herder, de schapen en de hond waren allemaal ontzettend geschrokken.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 59-60.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): I. Mythologische Sagen: De Daemonen der vier elementen: D. Luchtgeesten: 6. Spookwagen. Gloeiende wagen.

Bronnen:
3) Cuypers in N. Br. Alm. 1889, blz. 194-195.

Ter verg.: Schrijnen, N. Volksk. I, 97. Wolf, N. S., No. 240, 443; D. M. u. S., No. 203-205. Ons Volksl. V, 92 vlg.; 187; 232; VI, 19; 153. Volk en Taal, III, 200; IV, 57. Joos, Vert. I, No. 62. de Cock's Teirl., No. 95-97. de Cock, VI, S., No. 142-145. Kemp, Limb. S., 112-117. Handwörterb. II, 1444 (Feurige Kutsche); III, 530-535 (Geisterkutsche). Sébillot, II, 437. Huizenga, Gr. Volksverh., 58, 63-65.
Begegnung mit Geisterkutsche

Aalst    Aalst