SINBRABSAG194

I. Duivelsagen
1. Duivel als Mensch
No. 194. De duivel zelf gaf aan een jager kogels, die altijd raak schieten. Hij mocht ze zeven jaar gebruiken en moest alleen maar een papier onderteekenen met zijn bloed. Als de zeven jaren om waren, moest de duivel zijn ziel hebben. Maar wanneer hij dan een ding zou kunnen aanwijzen, waarvan de duivel niet zou kunnen zeggen wat het was, was hij vrij. De duivel deed als altijd behoorlijk zijn plicht; de kogels schoten nooit mis. Ook kwam hij geen dag te vroeg. Maar toen hij kwam, was het toch veel te vroeg voor den jager, die niet begreep, dat het nu al tijd was. Zijn verslagenheid was aan zijn vrouw niet ontgaan en gelukkig dat ze raad wist. Toen de duivel in het bosch op dezelfde plek als voor zeven jaar den jager aantrof, zie, toen was er in de verte ineens zulk een wezen, dat geen mensch kon zeggen, wat het was. Het was geen man en geen vrouw, geen dier en geen vogel, en het had van allemaal wat. Ook de duivel, die toch zooveel weet, gaf het op: zooiets had hij nog nooit gezien. Het was de vrouw, die zich zoo wonderlijk toegetakeld had, en zulke gekke sprongen maakte, dat de duivel haar man wel vrij moest laten. 3)

Beschrijving

Jager krijgt door een verdrag met de duivel voor zeven jaar kogels die altijd raak schieten. Na zeven jaar komt de duivel zijn ziel halen, maar met een list van zijn vrouw moet de duivel de man vrij laten.

J. R. W. Sinninghe, Noord-Brabantsch Sagenboek. Zutphen: Thieme, [1933], p. 136-137.

Motief

M211.11* - Man sells soul to devil in return for riches.    M211.11* - Man sells soul to devil in return for riches.

Bronnen:
3) Cleerdin, Sagen v. Br., 63 vlg.