SINBRABSAG198

Hoofdtekst

No. 198. Toen Sint Wilbert hier de kerkjes zaaide, zette hij een kruis op de torenspitsen en daarop een haan als symbool van den morgen van 't christendom die de duistere machten overwon. En binnen hing hij de klokbel die de vrijheid uitzong over heiden en bosschen. Ge kunt begrijpen dat dit tegenstand uitlokte van den duivel en zijn trawantschap, de heksen. Zoo gebeurde het dan ook dat die bende op wraak zon, toen men onderweg was met de klok voor den toren van Sevenum. Van uit het Brabantsche vervoerde men die klok over Deurne door de ongebaande Peelwegen. De weg was lang en de dag kort, want het liep tegen Kerstmis. Zoo gebeurde het dan, dat men omstreeks middernacht genaderd was tot den Grootenberg, op de grens van het Brabantsche en het Limburgsche. De heksen vierden juist hun Sabbath op den Grootenberg. Men meent dat die een kuil gegraven hadden in het wagenspoor. Het karwiel klikte op een gegeven oogenblik in dien kuil, waardoor de as brak. In de krotsdennen rond de schaapskooi op den Grootenberg loerden de heksen op het verongelukte span. De boeren die de klok vervoerden togen naar Sevenum om een ander voertuig. Een bleef er achter om te waken bij de klok en de gebroken kar. Intusschen kwam de heksenbende te voorschijn. Ze trokken kar en klok met bewaker en al mee over het Peelvlak en 't stortte alles te samen in het zwarte water van het Zoemeer. Men heeft er nooit naar durven visschen! Maar elk jaar op Kerstnacht luidt de verdronken bewaker de klok in het meer. Menig scheper of eenzame reiziger heeft dien metaalklank gehoord. Soms hoort men - als de Kerstnacht heel stil is - het klokgeluid in de verafgelegen dorpen rondom. Alsdan zijn er groote gebeurtenissen te wachten. Maar eenmaal zal de klok opgedolven worden uit het Zoemeer. Alsdan zal de eerste kerktoren verrijzen in den drooggeworden Peel!*) En meteen zal de laatste heks verdwijnen uit Peelland! Zoo zegt Johannes van Leliëndaal. 1)

SINSAG 0980 - Der Glockenpfuhl.    SINSAG 0980 - Der Glockenpfuhl.

Beschrijving

De duivel en de heksen wilden wraak op de klokken die in de torens werden geplaatst. Toen de klok voor de toren van Sevenum onderweg was maakten ze een plan. Ze lieten de kar vastlopen en pakten toen de kar, klok en de bewaker beet en gooiden alles in het meer. Nu hoort men op Kerstnacht nog steeds de verdronken bewaker de klokken luiden in het meer.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 142-143.

Valt onder hoofdstuk en titel(s): II. Duivelsagen; 3. Klokputten.