SINBRABSAG214

Hoofdtekst

No. 214. Wie over de duivel leest, denkt aan de hel. De naam Hel wijst op een heidensche begraafplaats. Men vindt (of vond) hier dus steeds sagen; o.a. spookten er zwarte katten. Aan de godin der onderwereld, Hel, was immers de zwarte kat gewijd.
de Hel, buurtschap onder Achtmaal. (Zundert).
Helledreef, laan in het Mastbosch onder Ginneken.
Hellegat, buurtschap in de gemeente Rijsbergen.
Helkant, gehucht van Hooge Zwaluwe.
Hellekant, onder Geertruidenberg.
Onder Megen wordt in de catalogus der Dominale Goederen van het jaar 1827 gewag gemaakt van een tiende, de Helleblok, en een elzenschaarbosch de Helsteeg; onder Aarle Rixtel de klamp tiende de Hel, onder Mierloo de Hellemaar en te Bladel 't Helleneinsche.
In de plaatsnamen Helmond, Helvoort en Hilvarenbeek ligt ook het woord Hel verholen. De Helmonders werden van ouds katten genoemd. Verder is er nog een Helstraat te Reek, 'n Hellegat te Oerle, en een Helakker te Bakel en Oirschot. Helbroek is een gehucht onder Beugen en Heleind heet een streek ten oosten van Heusden.

Onderwerp

TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen    TM 2601 - Hoe het dorp (de stad, heuvel, straat, een plek of het stuk land) aan z'n naam is gekomen

Beschrijving

Allemaal plekken met 'Hel' in de naam. Dit zou te maken hebben met de duivel en zijn heidense praktijken die hij op die plekken uitvoerde.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 152.

Valt onder hoofdstuk en titel(s): II. Duivelsagen; 5. De Hel.