SINBRABSAG228 - O. L. Vrouw ter Linde te Uden

Een legende (boek), 1933

De vruchten van het Leven,
Maria schoon,
Met uwen soon,
Ah, staet in onse sinne.

In de eindelooze Peelvlakte, niet ver van het dorp Uden, stond een breedgetakte linde, die tegen zijn stam een Maria beeldje droeg. De legende verhaalt, dat het beeld uit dien boom is gegroeid. Weldra werd het geplaatst in een kapel, wanneer precies weten we niet, want uit dien tijd is ons weinig bekend over de vereering van het beeld, al wordt (in 1669) "by alle oude menschen unanimiter verklaert, dat eertijds groote confluentie ende toeloop des volkcs geweest is tot het miraculeus beelt."

Daar het land van Ravenstein niet aan de Hollanders ten deel viel, kon de bevolking er - onder den Protestantschen keurvorst van Brandenburg - haar godsdienst blijven uitoefenen. Naar dit gebied van tolerantie weken de Kruisheeren van 's-Hertogenbosch. Door hun invloed vlamde de Mariavereering op, en ondanks de strenge plakkaten, die met hooge boeten straften, allen die "paeptische missen, predicatiën, en diergelijke superstitiën" bijwoonden, kwamen de bedevaartgangers bij duizenden naar Uden.

In het archief der Kruisheeren vindt men verscheidene getuigenissen betreffende wonderbare genezingen, gelijk deze:
In 1720, op het feest van O. L. Vrouwe Hemelvaart, was daar de kleine Johannes Aerts uit de Reek, een jongetje van vier jaar oud, die geheel en al kreupel was. Toen zijn ouders voor hem baden, stond hij eensklaps op en zei" "Ick geve de krucken aent kintie van Ons Lieve Vrouw", stond op, en was genezen.

Onderwerp

SINLEG 0091 - Das Bild wird auf einem Baum (Strauch) gefunden.    SINLEG 0091 - Das Bild wird auf einem Baum (Strauch) gefunden.

Beschrijving

Te Uden stond een grote lindeboom. Tegen de stam van deze boom stond een Mariabeeldje. Volgens de legende was dit beeldje uit de boom gegroeid. Het zou wonderen hebben verricht, zoals wonderbare genezingen.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 175-176.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): III. Legenden of Christelijke Sagen; 2. Maria Legenden; A. Miraculeuze Beelden.

Bronnen:
Kronenburg, Maria's Heerlijkheid, VI, 182-204, die uit 't archief der Kruisheeren putte. Coppens, Bisdom 's-Hertogenbosch, IV, 116. Schutjes, Bisdom 's-Hertogenbosch, V, 759.
Das Bild wird auf einem Baum (Strauch) gefunden.

Maria    Maria