INZ00177 - Eet smakelijk

Een sprookje (internet), dinsdag 02 oktober 2007

Eet smakelijk
Moeder was een heerlijke erwtensoep aan het bereiden. Daarin had zij een stevige rookworst gedaan. De werkster kreeg er zo'n trek van dat zij, toen de kokkin even iets anders ging doen, de worst uit de ketel pikte. De zoon des huizes zag dit, pakte haar vlug de worst af, en liep ermee naar buiten. Hij liet die echter vallen, en de hond ging ermee vantussen. Buiten kreeg de tuinman de hond met de worst in de gaten, en trok hem uit diens bek. Hij liep ermee terug naar het huis, maar kwam daarbij langs de geit, die de worst op haar beurt te pakken kreeg. Voordat de tuinman deze weer terugpakken kon, stortte zich een buizerd uit de lucht, die er met de worst vandoor ging. Hij zette zich in een struik om de worst op te peuzelen. De buizerd had evenwel de vos niet opgemerkt, die onder de struiken vandaan schoot en hem de worst ontfutselde.

Als dit zo door was gegaan, zouden ze ongetwijfeld in Australië weer eens zo'n verrukkelijke Gelderse rookworst geproefd hebben.

Doch de buizerd liet het er niet bij zitten, pikte de worst weer van de vos terug en vloog ermee heen, maar hij liet deze onderweg vallen, zodat de geit die opnieuw te pakken kreeg, waarna de tuinman de worst tussen haar tanden vandaan haalde, waarop de hond tegen hem opsprong, ermee heen rende, recht op de zoon af, die de worst snel weer naar de keuken bracht, waar de meid hem de rookworst afnam en fluks weer in de pan deed, voordat moeder het in de gaten had.

's Avond liet de familie zich de erwtensoep goed smaken. Jammer dat zoonlief niet zo'n trek had.

AT 2025 - The Fleeing Pancake    AT 2025 - The Fleeing Pancake

ATU 2025 - The Fleeing Pancake.    ATU 2025 - The Fleeing Pancake.

Beschrijving

Een kettingverhaal waarbij de rookworst uit de soep verdwijnt en door verschillende mensen en dieren wordt meegenomen en vervolgens weer wordt afgepakt. Uiteindelijk komt de worst toch weer in de soep terecht.

Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut

2007-10-02 11:34:41
Inzender voegt aan dit verhaal toe: "N.B. Dit estafetteverhaal / doorgeefverhaal / ophopend vertelsel / leugenverhaal is mij verteld door mijn grootvader met dezelfde naam, Zwolle ca. 1960."
The Fleeing Pancake

Gelders    Gelders