RKOMABRAB151

Een personal narrative (mondeling), donderdag 18 oktober 2007

RH: En dr was één mevrouw die vertelde ’t verhaal, dat was eigenlijk wel heel errug interessant. Die heet eh Ans De Ridder en die komt uit Friesland. […] Ze zei ja, ik moet toch eigenlijk iets bekennen. Ze zei; “m’n vader heette inderdaad De Ridder, dat is zo en mijn overgrootvader die, mijn grootvader die heette ook nog De Ridder. Maar mijn overgrootvader, dat is dus nu toch wel twee generaties geleden, die heette Poepjes. Ja… ik durf dat hier zeg ze in deze ja setting durf ik dat wel te vertellen. Dus ik heet eigenlijk geen De Ridder maar ik ja, ik ben een Poepjes. En uhm het merkwaardige is dat mijn overgrootvader die vond dat toch eigenlijk geen geweldige naam, dus die heeft alle mogelijke moeite gedaan om dat te veranderen. En uhm zodoende heet ik dus, heette dus mijn vader inderdaad De Ridder, voorheen Poepjes. [verteller lacht]
En ze vertelde dat zo bedeesd dat wij dachten dat zou best eens waar kunnen zijn [verteller lacht] en ze zei ja en nou woon ik dus als Friezin in Brabant en de naam Ans dat is natuurlijk al heel raar voor ons, voor jullie Brabanders, maar ook nog daarbij Poepjes, toen dacht ik ja ik heet dus De Ridder en dan zal ik dat ‘voorheen’ dr maar af laten. Dus ik heet voortaan Ans De Ridder. En wij keken haar verdwaasd aan en op den duur zegt ze ja tis natuurlijk niet waar zei ze. [verteller lacht]

RK: Tis wel een leuk verzonnen verhaal.

Beschrijving

Een mevrouw vertelde aan de verteller en anderen een verhaal over haar echte achternaam. De toehoorders moesten aan de manier van vertellen zien en horen of het verhaal waar was. De verteller vertelt dat deze mevrouw een verhaal vertelde over dat ze eigenlijk Poepjes heet en niet De Ridder.

Letterlijk afschrift van MP3-opname: R. Hoondert 18 okt. 2007.WAV

18 oktober 2007
Deel van een interview van Ruben Koman en Ilse Slootweg met Rinus Hoondert, afgenomen in de Centrale Bibliotheek te Breda. RK= Ruben Koman, RH = Rinus Hoondert.

Fokje    Fokje

De Ridder    De Ridder