SINBRABSAG244a

Een legende (boek), 1933

Hoofdtekst

N. 244. In den toren van de hervormde kerk te Sprang - een Protestantsche enclave - was langen tijd een groot gat te zien, dat nu evenwel is gedicht.
De plompe toren was te zwaar gebleken voor de grondvesten en de gemeente bezat geen geld om te restauratie over te gaan.
De "rijstbasten" van het naburige Waalwijk en de bewoners van Sprang zijn als water en vuur. Vandaar dat de Waalwijksche jongen nooit verzuimen zou, om zijn hoofd in het gat te steken, en aldus Sprangs armoede te bespotten. Wist hij echter na dien heldendaad niet snel te ontkomen, dan moest hij zijn overmoed duur bekoopen, want de dorpsjeugd was fel gebeten op zulke grappenmakers.

Over dit gat spreekt de legende:
Toen de Protestanten de kerk in bezit namen, sloegen ze alle beelden stuk; maar toen hun aanvoerder de hand uitstak naar een Lieve-Vrouwebeeld, vloog het door de muur naar buiten. Het gat kon nooit meer gestopt worden. Men heeft het vaak geprobeerd, maar 't metselwerk viel er aldoor uit. 1)

Anderen zeggen, dat O. L. Vrouw door het gat is weggevlogen en de duivel er door binnengekomen is. 2)

Onderwerp

SINLEG 0181 - Das Loch im Turm. Das Bild fliegt weg beim Nahen der Bilderstürmer.    SINLEG 0181 - Das Loch im Turm. Das Bild fliegt weg beim Nahen der Bilderstürmer.

Beschrijving

In de toren van de hervormde kerk te Sprang zat een gat, wat een aanleiding voor spot was van de naburige Waalwijkse jeugd. Het gat is volgens de legende onstaan toen de Protestanten de kerk in bezit namen. Ze sloegen alle beelden stuk, maar het Mariabeeld vloog uit zichzelf door de muur naar buiten. Dit gat kon niet meer gedicht worden. Anderen zeggen dat de duivel later door het gat naar binnen is gekomen.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 195.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): III. Legenden of Christelijke Sagen; 2. Maria Legenden; b. Andere Beeldlegenden.

Bronnen: 1) Volksmond. 2) Schutjes, Bisdom 's-Hertogenbosch, V, 677 en Volksmond.
Das Loch im Turm. Das Bild fliegt weg beim Nahen der Bilderstürmer.