SINUTSAG072 - St. Willebrord.

Een legende (boek), 1938

St. Willebrord.

Van Willebrordus, Utrechts eerste bisschop en der Friezen apostel wordt verhaald dat zijn moeder, in den nacht dat zij hem ontving, geopenbaard werd welk een groot bekeerder hij worden zou. Want in die nacht zag zij in haar droom de nieuwe maan opkomen aan den donkeren hemel. Tot haar verwondering wies die maan zeer schielijk en in korten tijd waren haar scherpe, kromme hoornen verdwenen en werd zij tot een rond, vol licht. Toen de maan geheel vol was, viel zij eensklaps uit den hemel als een rijpe vrucht haar in den mond en verdween in haar lichaam. En het was haar alsof zij geheel van licht vervuld werd. Den dag daarop is zij naar een priester gegaan om hem te vragen haar dit vreemde droomgezicht te verklaren. De priester hoorde haar en zijde: "Een zoon zal u geboren worden, die snel wassen zal en groot zal worden zooals de maan wies in den donker. En met het Licht der Waarheid zal hij de duisternis uit de harten van de menschen verdrijven." En negen maanden nadien werd haar inderdaad een zoon geboren en zij noemde hem Willebrord.

Beschrijving

Een vrouw had een bijzondere droom over de maan, die volgens de priester een voorspelling was voor het leven van haar nog ongeboren zoon Willebrord.

Utrechtsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie (1938), p.76

1938
Valt onder hoofdstuk en titel(s): Legenden. 2. Heiligenlegenden. a. Utrechts Bisschoppen.
Bronnen: Behalve de geijkte Willebrordus literatuur: Alcuinus' leven van den heilige in proza; abt Thiofridus levensfragmenten en het standaardwerk van Kronenburg, werden vele sagenboeken uit Nederland en Luxemburg voor deze legendencyclus benut. (N.Gredt, Sagenschatz der Luxemburger Landes, Luxemburg 1885, S. 20, 27, 451, 501. Ed. de la Fontaine, Luxemburger Sagen und Legenden, Luxemburg 1882, s. 104, 149-150, 154. Sinninghe, Overijsselsch Sagenboek, 142-143, 223-224. Id., Limburgsch S., blz. 171-172, e.a.).

St. Willebrord    St. Willebrord

Friezen    Friezen