RKOMAFRIES0031 - Het Stryper Wyfke

Een sage (informatiebord), zaterdag 23 augustus 2008

Het Stryper Wyfke
Niet tevreden met de vernietiging van de koopvaardijvloot en de brandschatting van West, zou een compagnie Engelsen verder oostwaarts zijn getrokken, om ook de overige dorpen van het eiland te brandschatten. In Baaiduinen gekomen, dat toen overigens nog niet bestond, zien de soldaten een door weeromstandigheden schimmige Stryper Kerkhof. Ze vrezen een Hollandse versterking. Toevallig komt er een oud vrouwtje langs, waaraan ze vragen, wat dat in de verte toch is. Zij spreekt de gevleugeld[e] woorden:
"Er staan er bij honderden en liggen er liggen er bij duizenden", doelend op de grafstenen en de sinds eeuwen daar begravenen. Hiervan schrikken de Engelsen zo, dat ze rechtsomkeert maken.
Zo zou het Stryper Wyfke de overige dorpen en buurtschappen van het eiland gered hebben. Het verhaal moet echter naar het land der fabelen worden verwezen.

Onderwerp

SINSAG 1192 - "Da stehen Hunderte, aber da liegen Tausende." Feinde ziehen zurück vor dem Friedhof.    SINSAG 1192 - "Da stehen Hunderte, aber da liegen Tausende." Feinde ziehen zurück vor dem Friedhof.

Beschrijving

Engelsen staan bij het Stryper kerkhof en vragen een vrouw wat ze zien. Door haar antwoord dat ze er bij honderden staan en bij duizenden liggen, vluchten de Engelsen.

Tekst op informatiebord

West-Terschelling    West-Terschelling