Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

RKOMAFRIES0031 - Het Stryper Wyfke

Een sage (tijdschriftartikel), zaterdag 23 augustus 2008

stryper6.jpg
stryper7.jpg

Hoofdtekst

Het Stryper Wyfke

Niet tevreden met de vernietiging van de koopvaardijvloot en de brandschatting van West, zou een compagnie Engelsen verder oostwaarts zijn getrokken, om ook de overige dorpen van het eiland te brandschatten. In Baaiduinen gekomen, dat toen overigens nog niet bestond, zien de soldaten een door weeromstandigheden schimmige Stryper Kerkhof. Ze vrezen een Hollandse versterking. Toevallig komt er een oud vrouwtje langs, waaraan ze vragen, wat dat in de verte toch is. Zij spreekt de gevleugeld[e] woorden:
"Er staan er bij honderden en liggen er liggen er bij duizenden", doelend op de grafstenen en de sinds eeuwen daar begravenen. Hiervan schrikken de Engelsen zo, dat ze rechtsomkeert maken.
Zo zou het Stryper Wyfke de overige dorpen en buurtschappen van het eiland gered hebben. Het verhaal moet echter naar het land der fabelen worden verwezen.

Onderwerp

SINSAG 1192 - "Da stehen Hunderte, aber da liegen Tausende." Feinde ziehen zurück vor dem Friedhof.    SINSAG 1192 - "Da stehen Hunderte, aber da liegen Tausende." Feinde ziehen zurück vor dem Friedhof.   

Beschrijving

Engelsen trekken, na vernietiging van de vloot en brandschatting van West, verder naar het oosten. In Baaiduinen komen zij bij een door weersomstandigheden schimmig Stryper Kerkhof. Ze vrezen Hollandse versterking en vragen een oud vrouwtje wat ze zien. Zij zegt: "Er staan er bij honderden en liggen er liggen er bij duizenden", doelend op de grafstenen. De Engelse soldaten vluchten hierop.

Bron

Informatiebord bij Stryper Kerkhof.

Commentaar

zat. 23 augustus 2008 (aangetroffen)
Zie onder 'Beeld' voor de tekst op het informatiebord en het informatiebord in zijn geheel.
"Da stehen Hunderte, aber da liegen Tausende." Feinde ziehen zurück vor dem Friedhof.

Naam Overig in Tekst

West-Terschelling    West-Terschelling   

Engelsen    Engelsen   

Stryper Kerkhof    Stryper Kerkhof   

Stryper Wyfke    Stryper Wyfke   

Naam Locatie in Tekst

West    West   

Engeland    Engeland   

Baaiduinen    Baaiduinen   

Stryp    Stryp   

Holland    Holland   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20