Krediet002 - Het 'groene monster' van de Dieze

Een broodjeaapverhaal (e-mail), maandag 06 oktober 2008

Hoofdtekst

Het 'groene monster' van de Dieze door Marc Brink. woensdag 01 oktober 2008 | 03:50 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 02 oktober 2008 | 09:12 Tekstgrootte DEN BOSCH - Het lijkt een sterk verhaal en dat is het eigenlijk ook. Een krokodil die zwemt in de Dieze. Ja hoor. Rob Deelen twijfelt. Het filmpje dat hij afgelopen zondag vanaf de brug in de Cavaleriestraat bij de Bossche Casinotuin maakte, roept in elk geval vragen op. De 25-jarige onderwijzer uit Helmond liep 's ochtends tegen half negen voor een jogrondje over de brug en zag 'iets vreemds' zwemmen. Deelen: "Ik dacht eerst dat het een vis was. Maar toen ik beter keek zag ik vier poten. Het leek op een reptiel. Het was groen en bruin. Een meter lang en een centimeter of dertig breed." Met zijn mobiele telefoon heeft hij wat bibberige beelden gemaakt van het vreemde verschijnsel. Op de website www.youtube.nl (toets zoekwoord Dieze) noemt hij het een 'vaag beest'. Veel meer kan hij er niet over kwijt. "We hebben nog een kwartier gekeken. Maar hij dook onder en bleef weg." Peter Rijkers, eigenaar van dierenspeciaalzaak De Vogelvriend in de Zuiderpassage, is gespecialiseerd in exotische dieren. Hij weet er niet goed raad mee. Het lijkt hem uitgesloten dat het gaat om een krokodil. "Die zijn lang niet zo beweeglijk in het koude water", zegt Rijkers. Wat het dan wel voor een beest is? Hij denkt aan een leguaan. "Daarvan heb je er genoeg in Den Bosch. En van tijd tot tijd ontsnapt er weleens een eentje." Vooruit dan. Stel, het was een leguaan die zondag in de Dieze zwom. Hoe groot is de kans dan dat het beest nu nog leeft? "Ze eten bladeren, gras en bessen. Daarvan is er genoeg rond de Dieze", zegt Rijkers. "Maar met dit weer is hij binnen een paar dagen dood." Leo Valentijn vaart al 34 jaar over de Dieze. Hij heeft er een marter gezien en een enorme snoek. Meer niet. Na een blik op het filmpje houdt ook hij het op een leguaan. Die zag hij ooit in een winkel. Niet in de Dieze. 'Monster' in Bossche Dieze blijkt opzetje Gepubliceerd: gisteren 19:40 Update: gisteren 19:45 Er leeft geen monster in de Binnendieze in Den Bosch. Een filmpje op internet met vage beelden van een soort reptiel in het water in de binnenstad dat deze week de aandacht trok van regionale en landelijke media is gemaakt voor het televisieprogramma Witte Geit van Omroep Brabant. ,,We hebben alles in scène gezet. We wilden laten zien hoe een sage ontstaat'', legde presentator Theo Verbruggen zondag na de uitzending uit. Het Brabants Dagblad, De Telegraaf en Hart van Nederland (SBS6) berichtten de laatste dagen over het fenomeen. ,,Met behulp van de kranten en televisie groeide het verhaal. Het verhaal laat een duidelijk beeld van onze tijd zien. Onze opzet is geslaagd'', aldus Verbruggen. Chat met al je vrienden. Nodig ze nu uit voor Messenger!

Onderwerp

BRUN 02430 - Big Cats (Panthers, etc.) Running Wild    BRUN 02430 - Big Cats (Panthers, etc.) Running Wild

Beschrijving

Er wordt een 'monster' waargenomen in de Dieze in Den Bosch en een vaag filmpje wordt op internet gezet. Later bleek het opzet: journalisten wilden zien hoe snel een verhaal dankzij de media razendsnel kan uitgroeien tot een hype en een sage.

Internetberichten, gekopieerd en per email toegestuurd vanuit Rotterdam op 6 oktober 2008

6 oktober 2008
Ook het Meertens Instutuut is - onwetend van de opzet - benaderd voor deze grap, maar Ruben Koman betoogt eigenlijk voornamelijk dat dankzij de media geruchten inderdaad al snel tot een sage kunnen uitgroeien, zoals nu het geval was.
Big Cats (Panthers, etc.) Running Wild

Marc Brink    Marc Brink