Een sage (), 1958

Hoofdtekst

Bij Aant. 1948, fol. 427e: ,,Een pentakel, dat de drager in staat zou stellen zich te verstaan met kabouters", &c.; zie onder Grada Steenhagen, Aant, 1948, fol. 432a: ,,Dit pentakel ontleent zijn kracht aan de Engel Adanachiël, die zowel Venus als de Boogschutter beheerst. Het heeft de eigenschap de aardgeesten tot gehoorzaamheid aan de drager te dwingen. Het pentakel wordt omtrent 23 November, tijdens de Wassende Maan en op de dag en het uur van Venus met de veer van een raaf getekend op een stuk perkament uit de huid van een hinde. Na het vervaardigen wordt het pentakel bewierookt met storax ([bepaalde tekens, symbolen voor man en vrouw]), zulks onder het uitspreken van de exorcitie: ,Deus Moysis, Deus Aaron, Deus Abraham benedic et purificare omnis loca in quibus accenda erit, Amen". Het pentakel wordt vervolgens, in vieren gevouwen, geborgen in een etui van zilverplaat, dat, hangend aan een gevlochten nestel van perkament om de hals op de huid wordt gehangen".- [Documentatie §26/1948].
Buiten gebruik wordt het etui, inhoudende het pentakel, bewaard in een doos van olijfhout, samen met gedroogde bladeren van de Ruit (Ruta graveolens L.), welke plant door haar aromatische geur een duivelverdrijvende kracht heeft. [Toevoegen aan F4: ,,ende sy pleghen hun met den roock van dit cruydt alle daghe des morghens te beroocken", en ,,dat sy daer mede de Boose Gheesten afkeeren ende verdrijven".
Grada Steenhagen is November 1961 op 85 j. leeftijd overleden, ,,gewoon 's nachts dood gebleven, zij was in haar leven nooit ziek". Haar bezittingen kwamen in handen van haar 60-jarige, buitenechtelijk geboren dochter Gerharda Aaltje. Zie Aant. 1961, fol.7- IV. JHWE

Beschrijving

Een beschrijving van de vervaardiging en het gebruik van een pentakel dat kabouters tot gehoorzaamheid aan de drager dwingt.

Bron

J.H.W. Eldermans, Aardgeesten, Gnomen, Kabouters, etc.. Restanten no. 16B. Een handgeschreven, ongepubliceerd manuscript. Manuscript eigendom van het Museum of Witchcraft, Boscastle, Cornwall, UK.

1958
Eldermans heeft dit verhaal gehoord van Grada Steenhagen. In november 1961 overleed Steenhagen overleed op 85-jarige leeftijd. Zie bij 'Beeld' voor een afbeelding van de pagina uit het manuscript.

JHWE    JHWE

Grada Steenhagen    Grada Steenhagen