Een sage (mondeling), donderdag 03 juli 2008

Hoofdtekst

Daarvoor is d'r ook iets vreselijks gebeurd, want hij was getrouwd met 'n baronesse, 'n jonkvrouwe, en die baarde 'n kind nadat ze 'n jaar getrouwd waren, en dat kind werd levensloos geboren, en de moeder stierf in 't kraambed. Ook die gebeurtenis, dus heel dramatisch, zeker voor die tijd, wordt in verband gebracht met de geest van de non die hier nog door 't huis waart. Want die meneer Roessingh Udink, die eh ja, leidde niet zo'n zo'n eh goed leven in de geest van al de opvattingen van die tijd. Hij leef- hij leefde er maar wat op raak, hij hij genoot van 't leven, eh eh hij dronk 'n goed glas wijn en eh, 'n bon-vivant. Nou, eh dat dat werd dat werd niet geacht als 'n als 'n goed, verstandig leven volgens de normen van die tijd enzowat, en daarmee zou dan dat hem wel allemaal zijn overkomen. Dat dat heeft te maken met de geest van de non, die door dat huis waart. Hij had voor die- toen zijn vrouw stierf en dat kindje, had-ie heeft-ie 'n grafkelder laten metselen, en daar is-ie dan toen later zelf ook in begraven en daarna nog 'n aantal familieleden van hem. Die grafkelder is 'r nog.
RK: Dat is 't plaatje in eh- waar u 'n foto van heeft?
SW: Ja, ja, en dat is als je daar naartoe wandelt is dat ook 'n, ja, wat mystiek mystiek plekje hier in 't park daarachter. Nou ja, als je dat dit plaatst in 't verhaal enzo, dan wordt dat mysterieuze, dat mystieke dat dat wordt dan sterker.

Beschrijving

De vrouw van de heer Roessingh Udink, eerdere eigenaar van Huis Singraven, kreeg een levenloos geboren kind, en stierf zelf ook in het kraambed. Deze dood wordt in verband gebracht met de geest van de non van Singraven.

Letterlijk afschrift van mp3-opname.

Aanwezig bij interview: Ruben A. Koman [RK], Oscar Strik [OS], Sjouke Wynia [SW].